Una dona aguanta un cucurutxu de xocolata
Segons Facua, són 46 els tipus de gelats de Nestlé retirats, encara que només alguns lots (Pixabay)

Retirats lots de gelats de Nestlé i Mars per presència d'un element cancerigen

S'ha detectat òxid d'etilè en un additiu, en quantitats que, segons les autoritats de seguretat alimentària, són molt baixes

Nestlé i Mars han retirat del mercat diversos lots de gelats per contaminació amb òxid d'etilè, una substància cancerígena, en nivells superiors als permesos per la UE.

La multinacional suïssa ha destacat que el problema afecta "lots concrets" d'alguns dels seus productes que contenen l'additiu E410, que és la goma de garrofí o garrofa, que es fa servir com a estabilitzant en els gelats. El problema no és l'additiu en si, sinó el fet que s'ha contaminat.

Froneri, fabricant de marques de Nestlé com Nuii, Oreo, Milka, Toblerone, Princesa, La Lechera o Smarties, ha explicat que es tracta d'una presència "accidental" en un ingredient subministrat per un dels seus proveïdors.

Diu que s'estan retirant ràpidament els lots afectats i, per la quantitat "ínfima" que hi ha és "molt poc probable" que suposi un risc per a la salut dels consumidors perquè el possible perjudici ve "principalment de la manipulació directa de la substància" o d'un consum continuat "en grans dosis".

L'empresa ha habilitat un cercador a la seva pàgina web perquè els consumidors que tinguin gelats de Nestlé a casa puguin comprovar si el lot és un dels que està afectat.

Mars sí que ha publicat el llistat de gelats seus afectats (Flickr/Like the grand canyon)

Mars és una altra marca que ha reconegut que ha retirat gelats que es venen amb els noms M&M's, Snickers i Twix i afegeix que el problema l'han tingut també altres fabricants.

En aquest cas, l'empresa ha publicat a la seva pàgina la llista dels lots afectats i remarca que, més enllà d'aquests, no hi ha cap problema amb els altres productes seus. També ofereix un telèfon gratuït d'informació, el 900 102 588.
 

Queixes de les organitzacions de consumidors

Les organitzacions de consumidors Facua i OCU han retret a Nestlé falta de transparència perquè no ha difós la llista dels lots afectats.

Reclamen al Ministeri de Consum que la ciutadania pugui disposar d'aquesta informació i alerten que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, AESAN, no n'ha donat les dades.

Facua ha publicat pel seu compte una llista amb els lots dels 46 tipus de gelats retirats, a partir de dades que li han facilitat treballadors de diversos supermercats com Carrefour, Dia i Covirán, d'acord amb les notes internes que han rebut. Hi apareixen productes com Maxibon, Extrem, Milka, Oreo, Smarties, pastís gelat Princesa o al whisky.

La mateixa Facua adverteix que la llista pot ser incompleta i Froneri ha indicat que "no és oficial ni verificada" i pot induir a error.

L'OCU ha exigit dades concretes i ha subratllat que a França sí que s'han detallat tots els productes retirats.

El problema dels gelats retirats és la contaminació d'un additiu, la goma de garrofí (Pixabay)

AESAN ha emès un comunicat en què informa que l'alerta s'està gestionant "des del mes de setembre de 2020" perquè es van detectar nivells molt alts d'òxid d'etilè en determinats lots de llavors de sèsam que es van introduir a la UE procedents de l'Índia.

També descarta el "risc agut" per aquest motiu i afegeix que els productes que hi ha al mercat "són segurs i compleixen la legislació vigent". El Ministeri de Consum té publicada una pàgina amb preguntes i respostes sobre què és l'òxid d'etilè, per què es fa servir i quin risc pot comportar.

La nota acaba remetent a un altre comunicat on hi ha enllaçades les dues pàgines esmentades de Froneri i Mars.

Facua ha aconsellat als consumidors que tinguin productes afectats a casa que s'abstinguin de consumir-los i els tornin a l'establiment on el van comprar per recuperar-ne els diners.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióConsum
Anar al contingut