Retardar l'hora dels àpats els caps de setmana pot causar augment de pes
L'esmorzar dels caps de setmana sol ser més relaxat i se sol fer més tard

Retardar l'hora dels àpats els caps de setmana pot causar augment de pes

Un estudi encapçalat per investigadores catalanes mostra que com més diferència hi ha entre els horaris de la setmana i els del cap de setmana, més risc de sobrepès

Xavier DuranActualitzat

Un fet tan habitual com retardar l'hora dels àpats els caps de setmana pot causar augment de pes, segons un estudi d'investigadores catalanes publicat a la revista "Nutrients".

Els horaris dels àpats han estat associats amb obesitat i alteracions metabòliques, però fins ara no hi havia estudis que relacionessin aquests problemes amb els canvis que s'experimenten els caps de setmana. Per això, un equip de la Universitat de Barcelona, encapçalat per María Fernanda Zerón-Rugerio i Maria Izquierdo-Pulido, de l'Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona,  va voler esbrinar si aquests canvis influeixen en l'índex de massa corporal (BMI en anglès).

L'equip, en el qual hi havia altres investigadors de la Universitat de Barcelona, de l'IDIBAPS i de la Universitat de las Américas a Puebla (Mèxic), van estudiar els hàbits i el BMI de 1.106 estudiants universitaris d'entre 18 i 25 anys.

Com assenyalen els autors, alterar els horaris els caps de setmana és usual i això sol implicar aixecar-se més tard i fer més tard tots els àpats. És el que anomenen "jet lag dels menjars".

Les autores van registrar a quines hores esmorzaven, dinaven i sopaven entre setmana i els caps de setmana. Almenys dos terços dels participants retardaven els àpats una hora o més.

El retard fa augmentar l'índex de massa corporal

Com més gran era aquest retard, més afectava el pes. Així, els que endarrerien els àpats més de tres hores i mitja tenien un BMI que era 1,3 vegades superior, de mitjana, als que menjaven a les mateixes hores. A l'estudi es van ajustar les dades per descartar la influència de la qualitat de la dieta, les hores que dormien i l'exercici que feien.

La raó pot ser, segons les autores, que el rellotge biològic intern es desconcerta amb aquests canvis. El rellotge intern té uns cicles i prepara el metabolisme per rebre i assimilar nutrients i per gastar-los o emmagatzemar-los. Per això, si durant dos dies a la setmana els horaris s'alteren, es pot produir un desfasament.

Alguns canvis fins i tot afecten el nombre d'àpats, perquè en ocasions l'esmorzar es retarda tant que es converteix en un esmorzar-dinar -el que s'anomena "brunch".

Tenir-ho en compte per controlar el pes

L'article conclou que aquests canvis de cap de setmana poden causar desajustos interns. Per això, l'estudi del "jet lag dels menjars" podria ajudar en futures intervencions per combatre l'obesitat i malalties metabòliques que hi estan associades, com la diabetis.

La regularitat en els horaris dels menjars, afegeixen, seria un element essencial a l'hora de perdre pes o de fer recomanacions a la població general sobre els hàbits alimentaris.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut