Resultats prometedors d'un tractament per al càncer de bufeta en un assaig clínic

La recerca, l'han encapçalat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar

Xavier DuranActualitzat

Els resultats preliminars d'un assaig clínic han mostrat l'efectivitat d'un nou fàrmac contra el càncer de bufeta. Aquesta substància ja havia demostrat els seus efectes positius en assaigs in vitro i amb ratolins, tal com han publicat a la revista "Molecular Cancer Research" investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar.

El fàrmac, TAK-228, de l'empresa japonesa Takeda, inhibeix la proteïna mTORC1/2, present de forma habitual en els tumors i clau en el seu desenvolupament i disseminació. Investigadors del Grup de recerca en teràpia molecular del càncer de l'IMIM  han demostrat la seva efectivitat en línies cel·lulars de càncer de bufeta cultivades in vitro i implantades en ratolins. També han treballat amb teixit fresc de tumors de pacients. 

Però al mateix temps van iniciar un assaig clínic que encara està en curs. Es tracta d'un assaig amb només 7 pacients amb càncer de bufeta metastàtic que no responien al tractament habitual. Però els resultats preliminars mostren que ha aconseguit frenar el creixement tumoral i evitat la progressió del tumor en 4 d'aquests 7 pacients. Han vist que el TAK-228 era més efectiu en un subgrup de tumors amb unes alteracions genètiques que es poden utilitzar com a dianes terapèutiques. Així ho valora Joaquim Bellmunt, director de l'IMIM i autor principal de l'estudi:

"El fet de descobrir que aquest inhibidor de mTORC1/2 té un mecanisme d'acció nou, més enllà d'inhibir aquesta via, és a dir, que és actiu contra una diana molecular, una alteració genètica específica, obre unes expectatives més enllà del que s'esperava".

Actualment, només està aprovat als Estats Units un tractament contra una diana molecular en càncer de bufeta. Per això, el doctor Bellmunt destaca les possibilitat del nou fàrmac:

"El fàrmac que hem estudiat es pot convertir en una segona potencial diana terapèutica en pacients amb càncer de bufeta, perquè no és quimioteràpia, ni radioteràpia, ni immunoteràpia, però pot atacar alteracions genètiques específiques que es troben als tumors".

L'assaig compta també amb la participació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, l'Hospital General Universitari d'Elx i de la Clínica Universitària de Navarra.
 

El desè càncer més freqüent al món

El càncer de bufeta és el desè càncer en freqüència al món, amb 550.000 nous casos l'any 2018. El 65% dels casos es registren als països desenvolupats, és més freqüent en homes que en dones i en un 70-75% dels casos està vinculat al tabaquisme. Habitualment es detecta entre els 65 i els 70 anys, tot i que també es diagnostica a altres edats.

L'any 2017, a Catalunya, es van diagnosticar 2.535 casos, que van significar el 6,5% del total dels càncers diagnosticats. Van morir 821 malalts. 

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) preveu que a tot l'estat aquest any es diagnostiquin 24.000 casos de càncer de bufeta. Tot i que la supervivència a 5 anys és alta, -del 75% en homes i del 70% en dones-, l'any 2017 aquest tipus de tumor va provocar 4.620 morts a l'estat espanyol.
 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut