Rubén Viñuales dirigint-se als militants socialistes moments després de saber els resultats de les eleccions (ACN/Neus Bertola/Mar Rovira)

Victòria clara del PSC a Tarragona, on ERC és segona i el PP duplica regidors

Guanyen els socialistes amb Rubén Viñuales, exmembre de Ciutadans, que recupera el càrrec per al PSC en aquestes eleccions municipals del 2023

Irene Vaqué ReigActualitzat

El PSC ha obtingut una victòria clara a les eleccions municipals del 2023 a Tarragona. Els socialistes aconsegueixen 9 regidors, dos més dels que tenien fins ara. La candidatura que ha liderat Rubén Viñuales, que tot just fa quatre anys va concórrer als comicis amb la bandera de Ciutadans, s'ha imposat amb poc més del 27% dels vots.

Viñuales ha millorat els resultats que el PSC van tenir el 2019, quan també van ser la primera força, amb 7 regidors i un 23,38% dels sufragis, però es va quedar sense govern.



"No tinc paraules per agrair-vos tot el que heu fet. I no només ara, en aquesta campanya, sinó tot el que heu fet històricament per aquesta ciutat", ha afirmat el cap de llista socialista, després de rebre els aplaudiments de l'equip i dels militants i simpatitzants.

Viñuales ha afegit que té "equip, ganes, idees i projecte" i ha dit que es veu governant sol:

"Hem rebut l'encàrrec de la ciutadania de governar aquesta ciutat. I ho farem per tothom. (...) Som la força més votada i volem governar sols."

També ha lamentat la baixa participació i la irrupció de l'extrema dreta al consistori, que ha considerat "la pitjor notícia que podem tenir".  


ERC perd un regidor, el PP els duplica

La segona força és ERC, que ha perdut un regidor i es queda amb 6 electes i poc més del 18% dels vots.

Si no hi ha pactes inesperats, el cap de llista, Pau Ricomà, ho té impossible per revalidar l'alcaldia que va aconseguir el 2019 gràcies als pactes, després de quedar també en segon lloc.

Per la seva banda, el PP puja i és la tercera força, amb 4 regidors, el doble que en l'últim mandat. La llista encapçalada per Maria Mercè Martorell ha millorat el resultat del 2019 i suma una mica més del 13% dels vots.

Vox entra a l'Ajuntament i Cs i la CUP desapareixen

Vox, que fins ara no tenia representació al consistori, hi entra amb 3 regidors i amb Francisco Javier Gómez al capdavant de la formació d'extrema dreta. El percentatge de vots del partit és del 10,56%.

Al darrere, empatat a 3 regidors però amb menys vots, queda Junts, amb la candidatura encapçalada per Jordi Sendra, que no arriba al 9% dels sufragis.

Tarragona en Comú resisteix, després de la crisi al grup municipal, i la llista de Jordi Collado es queda amb 2 regidors, el mateix nombre que tenia, amb un 6,06% dels vots.

Un dels canvis en comparació amb el 2019 és que desapareixen de l'Ajuntament Ciutadans, que tenia 4 regidors, i la CUP, que en tenia 2.
 

Baixa 10 punts la participació

La participació en aquestes municipals s'ha quedat poc per sobre del 52%, lluny del 62,75% de fa quatre anys.

A Tarragona estaven en joc 27 regidors, i la majoria se situa en 14. Viñuales ha expressat la intenció de governar en solitari i queda clar que Ricomà no podrà revalidar el pacte de govern del mandat que ha acabat.

Als anteriors comicis, els regidors van quedar repartits de la següent manera: PSC (7), ERC (7), Cs (4), Junts (3), En Comú Podem (2), CUP (2) i PP (2).

Durant l'últim mandat, l'alcalde ha estat Pau Ricomà, d'ERC. Va ser la segona força més votada el 2019, empatada amb vots amb el PSC, però va arribar a un acord amb els Comuns, primer, i amb Junts i la CUP, després. D'aquesta manera van desbancar els socialistes del govern municipal.

El PSC, que aleshores va confiar la candidatura a Josep Fèlix Ballesteros, ha apostat aquesta vegada per l'exalcaldable de Ciutadans Rubén Viñuales, que recuperarà per als socialistes l'alcaldia de la capital tarragonina.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut