Totes les restriccions a Girona i Salt per l'augment de casos de Covid

Es tanquen parcs infantils i equipaments esportius a l'aire lliure, i es limiten els accessos a les deveses de Salt i a les hortes a Girona

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Els ajuntaments de Girona i Salt apliquen des d'aquest dimecres les mesures específiques a cada municipi arran del rebrot de casos de Covid. Les restriccions s'han publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

A banda de les mesures dictades pel Procicat, després de valorar les taxes de transmissió i els índexs de risc de rebrot, tots dos consistoris han decidit aplicar mesures conjuntes i altres d'especials, segons les característiques de cada municipi.


Restriccions a Girona i Salt

  • Tancar els parcs infantils.
  • Tancar els equipaments esportius a l'aire lliure


Restriccions a Salt

  • ​Es limita l'accés a les deveses, on es permet la pàrctica esportiva individual.


Restriccions a Girona

  • Es limita l'accés a les hortes. Hi està permès fer esport individual, però es prohibeix fer-hi pícnics; qui tingui hort en aquest espai podrà anar-hi.
  • Es tanquen els parcs de salut.
  • Els pícnics estan prohibits a totes les zones de taules.
  • Al mercat del Lleó es farà un control intens de l'aforament, així com al mercat de la Devesa i Can Gibert.
  • Al mercat del Pont de Pedra s'aplicaran mesures especials perquè hi hagi més separació.
  • Els jardins i els parcs estaran oberts, però la muralla estarà tancada.
Salt i Girona tanquen de nou els parcs infantils pel rebrot de Covid (ACN/Aleix Freixas)

Activitats econòmiques i esportives

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha anunciat que se suspèn la Fira al Carrer, que s'havia de fer dissabte, i se n'estudia l'ajornament. També s'estudia amb els organitzadors canviar les dates de la fira de vehicles elèctrics i la de la bicicleta.

Madrenas ha mostrat preocupació per la celebració, d'aquí un mes, de les fires de Sant Narcís, sobre les quals s'estan valorant diverses opcions. L'any passat es van suspendre les barraques per motius de seguretat, però aquesta vegada l'alcaldessa no ha volgut avançar-se als esdeveniments.

L'Ajuntament estudia si el partit de bàsquet que s'havia de jugar diumenge al pavelló de Fontajau s'haurà de fer a porta tancada o n'hi haurà prou de respectar l'aforament del 50%. També s'hauran de revisar totes les activitats fisicoesportives previstes durant les restriccions.

Terrasses plenes a la rambla de Girona aquest dimarts (ACN/Aleix Freixas)

Mesures a les escoles de Girona

  • Uns tríptics per a escoles i instituts informaran de les recomanacions i les restriccions.
  • Tres escoles que havien de fer servir parcs infantils com a pati no els podran aprofitar perquè estaran tancats.
  • Per a l'Escola Eiximenis es tancarà la plaça 1 d'Octubre per fer-ne ús exclusiu per ampliar el pati. Una solució que es pot aplicar per a altres centres.

Entre les recomanacions també hi ha la d'afavorir el teletreball a les empreses i es fa una crida a la responsabilitat dels joves en les activitats d'oci.

Les restriccions del Procicat

Les mesures específiques s'afegeixen a les establertes pel Procicat:

  • Reduir al màxim l'activitat social i restringir-la al nucli familiar o als grups de convivència habitual.
  • Estan prohibides les reunions de més de 10 persones, com a tot Catalunya.
  • Els actes religiosos i les celebracions estan limitats a un 33% de l'aforament de l'espai.
  • En l'hostaleria i la restauració no es pot servir al taulell; el consum s'ha de fer en taules i l'aforament es limita al 50% tant a l'exterior com a l'interior dels locals.
  • Els bars i locals nocturns han de tancar a la una de la matinada.
  • Es recomana fer comandes de restauració i alimentació a domicili.
  • Es recomana evitar les aglomeracions en comerços, respectant la distància d'un metre i mig o 2,5 m2 entre les persones.
  • En els actes culturals, cinemes i teatres, l'aforament es limita al 50%.

L'aplicació de les restriccions està pendent de l'aprovació del jutjat i de la publicació al DOGC, i es preveu que entrin en vigor a partir de dimecres.


Reforç dels Mossos a la policia local

El delegat del govern a Girona, Pere Vila, ha anunciat que l'aplicació de les mesures ve acompanyada per un reforç dels efectius de la policia local per garantir-ne el compliment. Madrenas ha afegit que "cal ser estrictes" però apel·la a responsabilitat de la ciutadania abans de confiar-ho tot a l'actuació policial.

"Tots ens havíem relaxat una mica, potser sí; cal que aquesta relaxació es reverteixi, no podem tenir ni un mosso d'esquadra ni un policia local a cada cantonada del municipi vigilant cada activitat, cada persona que surt a córrer... Això no passarà."

 

Un policia local de Salt vigilant el compliment de dur mascareta aquest l'agost (ACN/ Ajuntament de Salt)

Sector del comerç i l'hostaleria

Per als comerciants i hotelers que se senten perjudicats de nou amb les mesures i restriccions, Marta Madrenas ha assegurat que, més que subvencions, la millor mesura és revertir la situació.

"Cal revertir aquesta situació al més aviat possible. No és el mateix estar així 15 dies que 3 mesos. Els negocis no viuen ni perviuen amb subvencions; pot ajudar una mica, però el que necessiten és dinamitzar l'economia i per això s'apliquen aquestes mesures."

Tant Marta Madrenes com Pere Viñas, alcalde de Salt, han recordat que els seus ajuntaments ja apliquen mesures d'ajuda al sector comercial i hoteler, com avançar ERTO, subvencions de 3.000 euros a comerciants, renegociar lloguers o altres bonificacions per reforçar l'activitat econòmica.

(ACN/Marina López)

Situació epidemiològica

El gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreres, ha dit que malgrat la millora en la situació epidemiològica en l'última setmana, s'ha decidit aplicar les restriccions a tots dos municipis per la seva proximitat i relació.

Ha destacat que la taxa de contagi per cada 100.000 habitants a la regió sanitària és de 107,33, un 24% més alta que la setmana passada. Aquesta xifra a Girona és del 254, hi ha pujat un 127%, cosa que fa que la situació sigui alarmant.

A Salt, aquesta xifra ha millorat respecte a la setmana anterior i ha passat de 360 a 295.

Un altre indicador que es té en compte per decidir l'aplicació de les restriccions és l'índex del risc de rebrot, que a la regió sanitària de Girona ha pujat un 17% respecte a la setmana anterior. A la ciutat de Girona el creixement ha estat d'un 51%, mentre que a Salt es manté igual.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut