Restes de mamut, la troballa arqueològica que alerta sobre l'efecte del canvi climàtic

La degradació del permagel, que els preserva, ajuda a trobar-ne més

RedaccióActualitzat

Iakutsk, a Rússia, és la regió més freda del món i on es troben més restes de mamut. El preu dels ullals i els efectes de la crisi climàtica fan que cada vegada se'n trobin més.

El fred, el permagel, els preserva en molt bon estat, però s'està degradant, i això ajuda a fer que n'apareguin. Tots els animals que troben serveixen d'avís sobre per què és perillós l'escalfament del planeta que hi ha en marxa, i que es nota especialment en aquesta zona tan freda del món.

 

Però si les descobertes augmenten és, sobretot, perquè els ullals es paguen molt cars. A les instal·lacions del Museu del Mamut de Iakutsk hi arriben peces que deixarien amb la boca oberta qualsevol paleontòleg. La intenció és poder-les estudiar i mostrar cada vegada més, i per això el Museu ha arribat a un acord amb els caçadors.

Valeri Budnikov, cap de fauna de l'Acadèmia de les Ciències, explica que tenen un acord amb els caçadors perquè, si troben alguna cosa, els avisin. Als caçadors no els interessa cap altre part de l'animal que no siguin els ullals i, quan troben alguna altra cosa, ho diuen al Museu.
 

Museu del Mamut de Iakutsk, a Rússia
Museu del Mamut de Iakutsk, a Rússia (CCMA)

Caçadors són els que, per exemple, van avisar que havien trobat un rinoceront. Gavrila Novgorodov, investigador del Museu del Mamut de Iakutsk, explica que al nord gairebé no hi ha feina i, per sustentar les famílies, els homes prenen mesures extremes.
 

 

Un museu a la regió més freda

El Museu ha creat una sala d'exposicions que, quan passin les restriccions per la Covid, tornarà a rebre visitants; un visitants que podran comprovar com n'eren de pesants els mamuts; una sola dent feia vuit quilos i mig.

Gavrila Novgorodov explica per què tenen tants mamuts. Diu que que Iacútia, a l'actual Rússia, era el seu refugi.

"Aquí no hi havia permagel. Va venir després des del sud."

 

No només mamuts

Al museu no només hi ha mamuts. L'última descoberta ha estat un rinoceront, com explica Valeri Budnikov, cap de fauna.

"És un rinoceront llanut, del final del plistocè, fa entre 250.000 i 10.000 anys, és la fauna dels mamuts."

És un adolescent, extraordinàriament ben conservat: tenia la llana, la banya i els excrements, que ajuden a definir el medi ambient, les plantes que hi havia i el clima, explica Valeri.
 

Un rinoceront d'entre 250.000 i 10.000 anys


Tenia una gepa amb la mateixa funció que la dels camells, però en climes oposats. Valeri diu que els mamuts tenien gepa, i a l'hivern es glaçava l'aigua i menjaven neu, però el principal suport era la gepa.

Al Museu del Mamut, també tenen troballes úniques, com un cavall de dues setmanes de vida i 42.000 anys d'antiguitat. A l'ossari, hi guarden 3.000 peces, i amb els ossos reals, preservats al permagel d'una de les zones més fredes del planeta.
 

Troballa d'un cavall de dues setmanes de vida i 42.000 anys d'antiguitat

 

ARXIVAT A:
RússiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut