Restauren els aiguamolls artificials de la depuradora de Begudà per millorar la biodiversitat

ACN Begudà - El Consell Comarcal de la Garrotxa i Agbar han restaurat els aiguamolls artificials que hi ha a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Begudà (Garrotxa). En un comunicat, el consell assegura que l'acció busca millorar la biodiversitat d'aquest equipament a tocar del Parc Natural de la Zona Volcànica. En aquestes tres basses s'ha recreat un hàbitat d'aigües dolces com la d'un estany, un hàbitat de verneda i un de prat de dall. A més, s'han tret els fangs que hi havia a les basses i que reduïen el potencial com a hàbitat i s'han tret diverses espècies invasores que hi havia a la zona. A més, s'han instal·lat refugis per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors.

La depuradora de Begudà vol contribuir a la millora de la biodiversitat de la zona volcànica amb la restauració de les tres basses i la zona d'aiguamolls que hi ha a l'EDAR. Es tracta d'una actuació impulsada pel Consell Comarcal de la Garrotxa i Agbar que ha comptat amb el suport del Departament d'Acció Climàtica i fons europeus destonats als espais naturals de Catalunya. Els treballs s'han dirigit des d'Agbar i s'han basat en eliminar els fangs que hi havia a les tres basses que reduïen les possibilitats de crear alguns hàbitats i també aclarir part de la vegetació i eliminar les espècies invasores.

A partir d'aquí, s'han recreat tres hàbitats diferents. Un és el d'aigües dolces estagnants, similar al d'un estany, un altre recreant una verneda i l'últim, un prat de dall. A més, s'ha detectat la presència de sis espècies diferents d'amfibis -cinc d'elles estan protegides- i en tots els casos s'han reproduït dins de l'àrea. Un d'ells és el tritó palmat, on la distribució a Catalunya es limia al nord-est i la Garrotxa és el límit. En els últims anys, la població d'aquest tritó ha disminuït notablement i en algunes poblacions directament ha desaparegut.

A través de la restauració de la zona d'aiguamolls s'ha aprofitat per instaurar un dels hàbitats amb major interès comunitàri: la verneda. Es tracta d'un hàbitat en regressió a Catalunya per la davallada del nivell freàtic.Per això s'han plantat verns en una de les basses.

Els aiguamolls artificials estan al riu Turonell, un afluent del Fluvià que neix a Begudà i té uns 4 km, ambun cabal permanent però amb un caràcter estacional. Aquest riu forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la xarxa Natura 2000.

Aquesta restauració busca recuperar uns aiguamolls artificials de depuració que van quedar fora d'ús com a infraestructura. Es tracta d'una solució basada en la natura que permet regenerar l'aigua que ve de la depuradora de Begudà i utilitzar-la per la millora dels ecosistemes aquàtics. A més, el projecte també ha adequat la zona per fer-la visitable al públic.

Anar al contingut