L'escultura de sant Jordi d'Estella amb la polèmica restauració
L'escultura de sant Jordi d'Estella amb la polèmica restauració
Estella

Experts denunciaran la "desgraciada" restauració del sant Jordi d'Estella

Asseguren que el dany causat és "bastant irreversible"

RedaccióActualitzat

L'Associació de Conservadors i Restauradors d'Espanya portarà a la fiscalia una denúncia contra els responsables de la polèmica restauració de l'escultura de sant Jordi que hi ha l'església de Sant Miquel d'Estella.

Els restauradors han qualificat de "desastrosa" la intervenció ja que el dany a l'escultura i al patrimoni navarrès és "bastant irreversible". Es tracta d'una talla de fusta policromada del segle XVI que el rector va encarregar restaurar a la responsable d'un taller d'art i manualitats de la localitat. 

La restauració ha deixat l'escultura sense cap centímetre de la policromia original i ara llueix amb uns brillants i vius colors que no semblen correspondre's amb el seu origen a l'època del Renaixement.

 

 

Fernando Carrera, president dels restauradors d'Espanya, ha assegurat que precisament el "valor patrimonial de l'escultura no és tant el modelat de la fusta com el policromat que la cobria i és això el que s'ha perdut. L'escultura persisteix però no aquesta decoració, que és una part essencial del seu valor".

Carrera diu que aquesta restauració, que ha estat comparada amb la de l'"Ecce Homo" de Borja, "és un assumpte molt seriós" i que la seva destrucció "ens hauria d'horroritzar" perquè es tracta d'un patrimoni que "ens pertany a tots".

Els restauradors alerten que aquest cas i el de Borja no són aïllats i són "més freqüents del que la ciutadania es pensa".

Carrera ha criticat que no es fes cap tipus de comunicació a les administracions d'aquests treballs, que es van difondre després que els responsables del taller de manualitats d'Estella ho pengessin al seu Facebook. Després del rebombori generat, van esborrar la publicació.
 

 

 

El govern de Navarra investiga l'autoria i les circumstàncies d'aquesta restauració, després d'assegurar que no en sabien res. El director del Servei de Patrimoni del govern foral, Carlos Martínez Álava, ha dit que "s'havia d'haver fet un projecte i nosaltres hi hauríem d'haver donat el vistiplau".

Segons Álava, l'aspecte de l'escultura "podria indicar que li podia fer falta una neteja, però fa la impressió que aquesta actuació ha estat força excessiva".

 

  

L'arquebisbat va conèixer els fets la setmana passada i s'ha posat en contacte amb la Institució Príncep de Viana, organisme cultural de Navarra encarregada de restaurar, mantenir i custodiar el patrimoni artístic.

ARXIVAT A:
Patrimoni
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut