El sobre estava en molt mal estat però s'hi pot veure un nom i una data (ACN/Lourdes Casademont)

Resolt l'enigma del paper amagat en una funda de pistola durant la Retirada Republicana

Era un sobre dirigit un capità republicà, Juan Pedraza Martín, i amb una data, 1938

TEMA:
Guerra Civil espanyola

Un nom i una data. És el que s'ha pogut desxifrar d'un fragment de paper trobat fa un any, en molt mal estat, dins la funda d'una pistola amagada en una paret seca d'un camí de la Retirada Republicana a la vall de Camprodon.

La insòlita troballa la van fer els investigadors Lluís Bassaganya i Christophe Bartre, que la van fer arribar al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat per a la seva anàlisi i reconstrucció.

Funda i document trobats el juny del 2020 per Lluís Bassaganya
Funda i document trobats el juny del 2020 en un camí de la Retirada (Cedida a l'ACN per Lluís Bassaganya)

Què era aquest document enrotllat i què hi havia escrit?, es preguntaven. Doncs era un sobre dirigit a un capità republicà, Juan Pedraza Martín, amb data del 1938. Una troballa "excepcional" segons el seu descobridor, Lluís Bassaganya, que ha permès identificar una de les 100.000 persones que van passar per la vall de Camprodon durant la Guerra Civil.

"Treure un nom de la muntanya és la troballa màxima, perquè és pràcticament impossible. Com podem entendre, un paper de  fa 82 anys a la muntanya estava molt degradat i no sabíem què en sortiria, d'allà."

 El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, amb Carme Baliu i l'especialista Berta Blasi al capdavant, ha restaurat i encaixat els fragments del sobre, que estava en molt mal estat.

El document va sortir fragmentat i, després d'estabilitzar-lo i netejar-lo, el van analitzar amb diferents tècniques. Finalment, van ordenar les peces del puzle i, per sorpresa de tothom, es va aconseguir el més difícil, una identitat.

Document trobat a la funda d'una pistola, desenrotllat per a la restauració (Imatge cedida a l'ACN per CRBMC)


Estirant el fil

Amb el nom del destinatari d'aquella carta, Bassaganya va estirar el fil i va trobar documentació militar sobre els seus nomenaments com a guàrdia d'assalt.

"En tenim el nom, Juan Pedraza Martín, i a la carta hi posa "Capitán de 40 grupo". A partir d'aquí comencem a veure qui és aquesta persona i trobem què hi ha després d'aquesta Retirada Republicana".

Segons la investigació feta per Bassaganya, Juan Pedraza Martín havia passat de sergent a suboficial el setembre del 1936 i dos anys més tard ja havia estat ascendit a capità.

"No podem saber què li passa a aquest senyor després de la Retirada. Segurament anirà a parar als camps de refugiats o de concentració que hi havia al sud de França, com Argelers, Sant Cebrià o el Barcarès, però el que sí que trobem és que agafa un vaixell per anar a Mèxic."

Concretament, agafa el darrer que salpa de Bordeus abans de la invasió nazi a França i el seu nom figura a la llista de passatgers. L'última pista que ha trobat és que el vaixell va tenir problemes tècnics i que el president de Mèxic va acabar acollint-los.

Paret seca on es va trobar amagada la funda de pistola (Imatge cedida a l'ACN per Lluís Bassaganya)


L'alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, posa en valor els esforços i l'interès per recuperar una peça sense saber el que n'acabaria sortint.

"Primer dius: "Vols dir que hem de fer tant d'enrenou per una funda i un paper que no hi trobarem res?". Però quan tens un nom i una data, llavors t'engresca i veus que has trobat una part de la història."
 

La família d'un altre soldat dona un diari personal

La notícia de la descoberta del document enrotllat va fer que una família catalana es posés en contacte amb Bassaganya. Era el fill d'un militar republicà que també va passar pels camins de la Retirada. Volien comprovar que no fos del seu pare.

Aquest estiu, el fill d'aquell capità ha visitat Camprodon i ha cedit el diari personal del seu pare, que també era guàrdia d'assalt, on relata la fugida. El 8 de febrer del 1939 va travessar la frontera i, com Pedraza Martín, també va passar pel coll de Malrem.

Dues històries paral·leles explicades a partir d'un sobre i un diari. Dos objectes que des d'aquest estiu tenen un espai a les vitrines de l'exposició permanent dedicada a la Retirada de l'espai cultural Cal Marquès de Camprodon.

Funda i document exposats a l'espai cultural Cal Marquès de Camprodon
Funda i document exposats a l'espai cultural Cal Marquès de Camprodon (ACN/Lourdes Casademont)

En total hi ha més d'un miler de peces, entre armes recuperades i material de guerra, però també objectes personals, com llaunes de menjar, màquines d'afaitar o rellotges. "No és una exposició d'armes de la guerra, sinó que explica els tràgics successos de la retirada amb objectes recuperats", remarca Bassaganya.

L'exposició es complementa amb sortides guiades al coll d'Ares i al coll Pregon, escenaris de la Retirada Republicana.

30 anys recollint peces del bosc

Fa 30 anys que en Lluís Bassaganya dedica els caps de setmana a buscar material d'aquella època i s'ha convertit en un expert d'aquell període. Les restes que troba són bàsicament metàl·liques.

La seva afició va començar de petit quan, jugant amb un amic, va trobar per casualitat una bomba de mà. D'aquí que en volgués saber més, tot parlant amb testimonis de l'època.

Bassaganya creu que, de tots aquests objectes, el que més bé explica el drama dels exiliats són les maletes, de les quals només es preserven els mànecs de metall: són l'únic testimoni, diu, d'aquelles persones que van haver de deixar-ho tot i que, pel pes i el cansament, van quedar abandonades a la muntanya.

Alguns dels objectes trobats durant anys al bosc que s'exposen a Camprodon (ACN/Lourdes Casademont)

Saber els noms de les persones que van travessar aquells camins és el principal objectiu d'aquest investigador. Però trobar-los escrits en documents, com el que hi havia dins la pistola, no és freqüent sinó molt excepcional. 
 

ARXIVAT A:
Guerra Civil espanyola Catalunya
Anar al contingut