El lloc on van passar els fets, l'any 2004
El lloc on van passar els fets, l'any 2004 (EFE)

Resolen un homicidi de fa 17 anys a Castelldefels, un dels anomenats casos freds

El pas del temps juga en contra de les investigacions criminals, però hi ha excepcions que porten testimonis a revelar informació que havien callat

Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

Passeig Marítim de Castelldefels. Són les 09.30 h del 21 de setembre del 2004. En breu es produirà un homicidi que no es resoldrà fins disset anys més tard i, tot i que es donarà per identificat l'autor del delicte, no hi haurà ni cap detenció, ni cap judici.

Passeig Marítim de Castelldefels. Són les 09.30 h del 21 de setembre del 2004. Un home estaciona el cotxe, deixa les claus posades al contacte i se'n va a peu cap a un quiosc proper a comprar el diari.


L'ocasió fa el lladre

En aquesta zona hi viu un home que es dedica a fer furts i robatoris, acostuma a aprofitar les oportunitats que se li presenten. I aquesta no la deixarà escapar. S'adona que pot endur-se el cotxe sense ni haver de forçar la porta. El propietari veu que li estan robant el cotxe i hi intenta pujar per la porta de l'acompanyant però no se'n surt.

Qui li vol robar el cotxe ja està assegut al seient i té les mans al volant. Ell ha aconseguit pujar al capó davanter. El lladre -i ara conductor- maniobra, el fa caure a terra i fuig amb el cotxe. La caiguda l'ha ferit de tal manera que morirà. El que ha començat com un robatori, ha acabat com un homicidi imprudent. S'inicia una investigació criminal que amb el temps esdevindrà un cas fred; una carpeta que no s'ha pogut tancar ni portar a judici.


Casos freds

S'etiqueten com a casos freds aquells on s'han exhaurit totes les línies d'investigació i no s'ha pogut identificar l'autor o autors del delicte. És a dir, són casos que no s'han resolt.

Un altre exemple n'és el doble homicidi que va tenir lloc a finals de febrer del 2010, al bar Joan, situat a la Diagonal de Barcelona. Algú va matar una dona octogenària i el seu fill, propietaris del local. No hi ha hagut mai cap detenció. 

La Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra es dedica a investigar aquesta tipologia de casos, que provenen o bé d'altres cossos policials, com l'homicidi imprudent del passeig Marítim de Castelldefels, o de les àrees d'investigació criminal de les diferents regions territorials del mateix cos.

Una de les dificultats d'investigar un cas fred sol ser que hi ha indicis que si no es van agafar en el seu moment, ja no poden recuperar-se; per exemple, tots els derivats de l'escenari del crim i de l'anàlisi forense. O tampoc poden demanar-se anys després les dades de telefonia o les imatges de les càmeres de seguretat, que probablement ja s'hagin destruït.

El temps que ha passat també pot influir negativament en altres aspectes, com el fet que els testimonis hagin oblidat part de la informació, però també pot succeir a la inversa.


Castelldefels, 22 de setembre del 2004

La Policia Nacional localitza un vehicle cremat. Fan les comprovacions pertinents i s'adonen que és el cotxe robat el dia abans. La investigació els porta a identificar i detenir un home de 51 anys. Reconeix haver cremat el vehicle i declara que ho ha fet per l'encàrrec d'algú que no coneix i que li ha ofert droga a canvi. La investigació no el situa com a l'autor de l'homicidi. El jutgen i el condemnen pels danys al vehicle.


Unitat Central d'Homicidis, 2021

El jutjat de primera instància i instrucció 5 de Gavà ordena la reobertura del cas i insta els Mossos a fer la investigació. L'acusació, que són els familiars de la víctima, situa una revenja laboral com a hipòtesi del crim.

Els investigadors revisen l'expedient des de zero, les pericials, els documents forenses, les declaracions dels testimonis, la detenció del que crema el cotxe, tot. Descarten la hipòtesi de la família i les descripcions que aporten els testimonis dibuixen qui podria ser l'autor de l'homicidi.

Proven que vivia prop dels fets, que podia ser a la zona a l'hora que hi va haver l'homicidi, que la manera de fer correspon amb el seu modus operandi habitual i estableixen la relació directa que tenia amb la persona que va cremar el cotxe. De fet, poden demostrar que el visitava a presó i també havien comès robatoris junts.

El temps ha jugat a favor dels investigadors perquè, quan interroguen l'home que havia cremat el cotxe, els diu qui li va fer l'encàrrec, un individu que no coneixia però amb qui a posteriori va fer amistat.

Les dades coincideixen amb l'home a qui els investigadors tenien com a sospitós. Un home de 42 anys que no detindran perquè va morir de sobredosi l'octubre del 2016 al centre penitenciari de Brians.

ARXIVAT A:
Policial Mossos d'Esquadra
Anar al contingut