L'assassnat de Stephanie Isaacson s'ha resolt al cap de 32 anys (Las Vegas Metropolitan Police Department)

Resolen l'assassinat d'una nena 32 anys després amb una quantitat mínima d'ADN

Un laboratori de seqüenciació genòmica permet identificar l'assassí de la nena Stephanie Isaacson, assassinada quan anava a l'institut

Juli Rodés AlmerActualitzat

El 1989, una nena de 14 anys de Las Vegas, Stephanie Isaacson, va sortir de casa per anar a l'institut, però no va arribar-hi mai.

Va ser assaltada sexualment i estrangulada en un descampat pel qual passava cada dia per escurçar el camí.

El seu cos va ser trobat molt a prop d'allà, amb signes de violència.

El cas estava obert des d'aleshores, fa 32 anys. No s'havia pogut resoldre tot i que a la camisa d'Isaacson s'hi van trobar restes d'ADN.

Per què? Perquè la quantitat de restes genètiques era mínima, de 0,12 nanograms, l'equivalent a unes quinze cèl·lules. Una quantitat molt inferior a la utilitzada habitualment en les proves d'ADN, en les quals es recullen mostres d'entre 750 i 1.000 nanograms.

Molt inferior, fins i tot, a la quantitat d'ADN que pot trobar-se habitualment en escenes d'homicidis, d'entre desenes i centenars de nanograms.

Fins ara, la policia havia intentat processar l'ADN dues vegades, sense resultat.

L'ADN trobat a la camisa d'Isaacson, doncs, no servia per identificar el seu assassí amb la tecnologia disponible.

Això ha canviat amb l'arribada de la tecnologia de seqüenciació genòmica, que sí que permet treballar amb una quantitat tan petita d'ADN, que els experts diuen que és la més petita que s'ha fet servir mai per resoldre un cas.

 

 

Ho ha aconseguit un laboratori de Texas, Othram, que es va posar en contacte amb la policia de Las Vegas després de rebre el finançament necessari per part d'un donant anònim.

Creuant les dades obtingudes amb les que estan disponibles en bases de dades públiques sobre orígens familiars, els investigadors van trobar primer un cosí de l'assassí, i van acabar identificant Darren Roy Marchand com a autor de l'agressió i la mort d'Isaacson.

L'ADN de Marchand encara estava registrat a les bases de dades policials a causa d'un cas previ, del 1986, pel qual va ser investigat però no declarat culpable: l'assassinat de Nanette Vanderburg, de 24 anys, trobada morta a casa seva, també a Las Vegas, que va ser arxivat per falta de proves.

Marchand, però, no ha estat detingut, perquè es va suïcidar el 1995, als 29 anys.

 

 

"Estic contenta que hagin trobat qui va matar la meva filla", ha declarat la mare d'Isaacson en una declaració llegida a la premsa pel cap de la policia de Las Vegas, Ray Spenser.

Spenser ha explicat que no se sap si Marchand coneixia Isaacson i que el crim "sembla un atac aleatori mentre anava cap a l'escola".

La tecnologia genòmica que ha permès resoldre l'assassinat de Stephanie Isaacson és la mateixa que el 2018 va permetre descobrir que Joseph James DeAngelo era l'assassí i en sèrie i violador conegut com "l'assassí del Golden State", que entre 1976 i 1986 va matar dotze persones i va violar 45 dones.

Othram s'ha especialitzat en casos oberts sense resoldre i està treballant, fins i tot, en un que va passar el 1881, fa 140 anys.

ARXIVAT A:
PolicialEstats Units
Anar al contingut