Resoldre casos dins l'aigua, la feina dels 17 mossos de l'Aquàtica

Fàtima LlambrichActualitzat

Són com una família, la Unitat Aquàtica de Mossos; com una família poc nombrosa. L'avantatge de formar-ne part és que sempre hi ha algú que vingui a socorre't, però a una família de 17 se li fa difícil assumir els més de 300 km de costa, de Portbou a Alcanar, els rius i els pantans i els pous; que Catalunya és molt rica en aigua. I quan els Mossos no hi arriben, hi va o ja hi és la Guàrdia Civil, que també té els seus especialistes.

 

 

L'Aquàtica participa en investigacions criminals, tot i que no sigui la feina més habitual.

Jordi Marín, cap de la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra: "Implica també fer de policia científica subaquàtica. Això significa que també rebem formació per poder fer aquesta recollida d'incidis. Ja no és trobar les coses, sinó poder explicar el que ha passat."

Això sí, sempre en remull i en males condicions.

Jordi Marín: "Hi ha aigües que són molt clares i no hi ha cap tipus de problema, però hi ha entorns on l'aigua no és gens clara. No t'hi veus."

Toni Jiménez, sergent de la Unitat Aquàtica: "Això passa molt sovint sobretot en embassaments, on hi ha molta partícula en suspensió. Fins i tot el fet d'encendre un focus o una llum reflecteix sobre la partícula i realment no hi veus."

 

 

Un dels serveis més delicats és la recerca de persones, on juguen contra rellotge. Tot i que a la pràctica es tradueix en la recerca dels cossos, amb l'entorn com una dificultat afegida.

Jordi Marín: "La gent normalment associa el mar, quan hi ha fort onatge, amb problemes. És cert, però en els rius també hem tingut situacions molt complicades. Tot el fons de Susqueda és un fons molt complicat de treballar. Totes les restes vegetals que s'hi troben i el llim, que de vegades no saps si està a l'aigua o al llim."

Com que són una unitat especialitzada, si ells no resolen el problema no hi ha ningú més per submergir-se entre els corrents dels rius o en la foscor dels pantans.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut