ANÀLISI

Resistir és vèncer

Des del quarter general d'ICV

Actualitzat
A Iniciativa per Catalunya Verds tothom ha marxat d'hora cap a casa, però contents. No hi ha hagut festa, però s'han mostrat obertament satisfets dels 10 escons obtinguts. I han promès que seran bel·ligerants a l'oposició. La primera mostra ha arribat poc després que Herrera acabés el seu discurs, quan a les pantalles de TV3 apareixien com a cinquena força per darrere d'ERC. Els militants i simpatitzants que encara quedaven a la sala de premsa han corregut a trucar-li. Dels líders d'ICV l'última a marxar ha estat Dolors Camats, que en declaracions per al 3cat24 ha vaticinat una legislatura "molt complicada" i "de molt poca política".

Camats ha explicat ella mateixa com ha viscut la nit electoral. "Hem començat molt preocupats perquè els primers sondejos ens donaven 8 escons. Nosaltres hem volgut ser prudents". La nit electoral registrava unes temperatures hivernals i a la seu ecosocialista en rebien una de freda i una de calenta. Quan han començat a veure clar que finalment obtindrien 10 escons han lamentat molt la pèrdua de l'escó de Lleida. Un escó que per Camats "va ser una heroïcitat" en les eleccions del 2006. També Raül Romeva, prèviament, deia al 3cat24 que "em sap molt de greu per Francesc Paner perquè ha estat un gran diputat".

Herrera ha comparegut tard, després d'escoltar Mas, Montilla i Alícia Sánchez-Camacho, i ha fet un discurs contingut, retenint els ànims fins al final, però ha acabat alçant el cap mentre tothom l'ovacionava. I ha reiterat que plantaran cara davant de les possibles retallades socials. Resistir és vèncer, ha vingut a dir.

A la seu d'Iniciativa per Catalunya, a l'hotel Catalònia Berna, s'hi han aplegat des de l'inici de la nit Joan Saura, Imma Mayol, que han estat els primers a arribar, i també Jaume Bosch i Ricard Gomà, que han parlat amb els militants i s'han interessat per si als mitjans els faltava alguna cosa.

Anna Sallés, la historiadora i vídua de Manuel Vázquez Montalbán, ha acudit després de molts anys a la seu d'ICV per donar suport al partit acompanyada del seu nét. Tancava la llista per Barcelona i s'ha mostrat molt preocupada davant la possibilitat que Plataforma per Catalunya pogués obtenir representació. També Camats ha valorat que "hauria estat duríssim l'entrada d'un partit xenòfob al Parlament". No ha estat així i a Iniciativa han respirat tranquils.

Joan Herrera tancava divendres la campanya a Sant Feliu de Guíxols davant 600 persones, a la Sala Iberia. Aquest diumenge, ha entrat a la seu que ICV havia instal·lat a l'hotel Catalònia amb pas ferm. Ha estat una metàfora d'aquest pas del Congrés al Parlament que Herrera ha tancat sense entrebancs.
Anar al contingut