Sydney

Rescaten tres adolescents després de 50 dies a la deriva a l'oceà Pacífic

Troben sans i estalvis tres adolescents que feia 50 dies que eren en una embarcació a la deriva en aigües de l'oceà Pacífic, a Nova Zelanda. Els joves, de 14 i 15 anys, havien desaparegut amb una barca petita després d'una competició esportiva celebrada el 5 d'octubre. Després que durant dies les forces aèries neozelandeses els van buscar sense èxit, se'ls va donar per morts i fins i tot es va celebrar un funeral en la seva memòria. Un pesquer els ha trobat i traslladat a un hospital, perquè es recuperin de greus cremades pel sol.

Actualitzat
"Relat d'un nàufrag que va estar deu dies a la deriva en una bassa sense menjar ni beure, que va ser proclamat heroi de la pàtria, besat per les reines de la bellesa i fet ric per la publicitat, i després avorrit pel govern i oblidat per sempre". Així resava l'obra de Gabriel García Márquez, basada en un reportatge sobre un fet real i escrita en primera persona el 1955. Ningú s'explica com, però ha tornat a passar.

Tres joves novazelandesos han estat rescatats per un tonyinaire després de passar 50 dies en un bot a la deriva, sense menjar, a l'oceà Pacífic. Les famílies els havien donat per morts i fins i tot ja havien celebrat un funeral en la seva memòria.

Del viatge a l'odissea

Els joves Edward Nasau, de 14 anys; Samuel Pérez, de 15, i Filo Filo, també de 15, es van fer a la mar el passat 5 d'octubre des de l'atol d'Atafu amb el repte de navegar els 96,6 quilòmetres de distància que separen les dues illes de Tokelau i es van perdre pel Pacífic. Allà va començar la seva odissea. I el seu repte es va convertir en tot un altre: sobreviure.

50 dies després, i de forma totalment casual, un tonyinaire de Nova Zelanda els ha rescatat a 1.300 quilòmetres de distància del lloc on van sortir, en una àrea entre les illes Wallis i Futuna, en territori francès.

"Un autèntic miracle"

El primer oficial de l'embarcació que els ha trobat, Tai Fredricsen, ha explicat: "És un autèntic miracle que els haguem vist. Anaven a la deriva en una àrea on els vaixells normalment no hi passen". Segons el seu relat, el primer que s'ha conegut, els nois movien els braços i cridaven de forma desesperada quan els han albirat. "Mantenien un bon estat d'ànim, però tenien greus cremades pel sol i han hagut de rebre primers auxilis per la pell", ha afegit.

Els tres adolescents han sobreviscut després d'alimentar-se de peixos crus i d'una gavina que van aconseguir atrapar quan es va parar sobre la barca. Els darrers dies, quan en feia uns quants que no plovia i estaven desesperats, havien començat a beure glops d'aigua del mar, segons ha explicat Fredicsen. "És el pitjor que podien haver fet", ha subratllat l'experimentat mariner.

Però tot i que la marina i els serveis de guardacostes els havien donat per morts, els tres adolescents han aconseguit sobreviure. Ara, el tonyinaire que els ha rescatat té previst arribar a port divendres, a Suva, la capital de Fiji. Allà, els supervivents trepitjaran terra ferma després de més de quasi dos mesos i passaran un examen mèdic complet en un hospital.

Anar al contingut