Les orques joves se senten atretes pel soroll dels vaixells i poden fer malbé els timons
Les orques joves se senten atretes pel soroll dels vaixells i poden fer malbé els timons

Rescaten cinc persones d'un vaixell enfonsat per un grup d'orques a la costa portuguesa

Els incidents amb orques són més habituals en aquesta època de l'any a la costa atlàntica de la península perquè els exemplars joves se senten encuriosits per les embarcacions

RedaccióActualitzat

Uns mariners s'han endut un bon ensurt davant la costa portuguesa. La barca en què viatjaven ha topat amb un grup d'orques i s'ha acabat enfonsant. Els tripulants han hagut d'abandonar el vaixell en un bot salvavides i han pogut ser rescatats.

Els fets han passat a la costa de Sines, al sud de Portugal, segons informa la Marina portuguesa:

L'embarcació, un veler, navegava a uns 11 quilòmetres de la costa quan ha trobat el grup de cetacis cap a dos quarts d'una de la nit, hora de Portugal. No hi ha detalls de l'incident, però sovint les orques interactuen amb les barques --en especial amb el timó-- i les poden acabar malmetent.

Els tripulants han vist com el veler es començava a enfonsar i, després d'alertar per ràdio, han abandonat el vaixell en el bot salvavides. Ben aviat els ha pogut rescatar una barca de pesca i els ha recollit un vaixell de Salvament Marítim, que els ha deixat al port de Sines un parell d'hores després.

La migració de l'orca ibèrica

Som en plena època d'alimentació de les orques ibèriques. Durant la primavera i l'estiu, aquests cetacis es concentren prop de l'estret de Gibraltar i el sud de la Península per alimentar-se de tonyina roja.

A la tardor, fan la migració en direcció nord per la costa atlàntica peninsular, des del sud de Portugal fins a Galícia.

Això fa que en aquestes zones i durant aquestes èpoques hi hagi trobades entre embarcacions i aquests animals. El 2020, per exemple, ja hi va haver fins a 40 incidents entre orques i vaixells.

Fa una setmana, dos velers es van topar també amb un grup d'orques davant la costa de Galícia i una de les embarcacions va haver de ser remolcada a port.


Què cal fer?

Davant aquesta situació, els experts recorden que els humans compartim els oceans amb els animals marins i que hem de saber respectar el seu hàbitat.

Les trobades amb orques són sovint amb individus joves que se senten encuriosits pel soroll i el moviment de les embarcacions. De vegades, s'apropen tant, que poden tocar l'embarcació i fer-ne malbé les parts més mòbils, com el timó.

La Marina portuguesa recomana als vaixells apagar al motor quan notin la presència de les orques i immobilitzar el timó.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientPortugal
Anar al contingut