Rescatada una nena de 12 anys víctima de dos matrimonis forçosos en un mes a Kènia
Una dona keniana durant una cerimònia religiosa a Ruiru (EFE/Daniel Irungu)
Nairobi

Rescatada una nena de 12 anys víctima de dos matrimonis forçosos en un mes a Kènia

La pandèmia de la Covid-19 empitjora la situació de les nenes en un país on una de cada 4 joves està casada als 18 anys

Actualitzat

Dos matrimonis forçosos en menys d'un mes. Aquesta és la dolorosa experiència que ha hagut de viure una nena de 12 anys a Maji Moto, un assentament maasai del sud-oest de Kènia.

El diari local "The Standard" ha explicat el cas, del qual s'han fet ressò diversos mitjans internacionals i que, per ara, ha acabat amb la menor alliberada.

La nena, identificada amb el nom fictici de Naisula, estudiava fins fa poc en una escola de primària. El seu somni és ser metgessa; però, fa unes setmanes, quan va fer 12 anys, el seu pare va decidir que ja n'hi havia prou d'estudis, que era "massa gran" per anar al 'escola, i va obligar-la a casar-se amb un home de 51 anys. Era la seva segona esposa.

"El pare havia casat per la força les meves germanes grans i només faltava jo. Quan les escoles van tancar, va plantejar el matrimoni per a mi".

Tot i els precs que va fer per poder continuar estudiant, i que es va escapar a casa d'uns familiars, el pare es va acabar sortint amb la seva. Els cosins la van pegar per haver deshonrat la família. I el pare va justificar la decisió: "Les nenes neixen perquè la gent pugui menjar. Tot el que vull és el meu dot".

El dot eren quatre vaques, que és la manera com la comunitat maasai reconeix l'existència d'un matrimoni. Una compensació que el pare encara no ha rebut, segons les autoritats.

 

La nena ha explicat el diari kenià que va aconseguir fugir del marit al cap de 15 dies. "Com que no podia tornar a casa el pare, em vaig fugar amb un home de 35 anys, casat", ha relatat. No el coneixia ni volia estar amb ell, és clar, però el seu pare va dir-li que s'hi havia de casar perquè així tindrien el plat a taula.

La gent va escampar els fets i, finalment, les autoritats van aconseguir rescatar la menor, la penúltima de vuit germans, i ara li busquen un lloc segur on estar-se al mateix temps que busquen la pista del pare i els dos marits, que s'han amagat.

Rescatada una nena de 12 anys víctima de dos matrimonis forçosos en un mes a Kènia
Fidels durant una pregària a Ruiru, a 200 quilòmetres de Maji Moto


La situació de les nenes empitjora per la Covid

Els matrimonis forçosos i embarassos adolescents no són una excepció a la zona, on una trentena de nenes han passat per aquest tràngol en els últims tres mesos.

La pandèmia ha empitjorat la situació, perquè el tancament de les escoles per la Covid-19 ha perjudicat encara més les nenes.

"Les nenes en territori maasai afronten un futur desolador per la Covid-19. Si no es fa res per salvar-les, ens podem trobar que no hi hagi nenes a les escoles el curs que ve a causa de la Mutilació Genital Femenina, els matrimonis forçats i els embarassos adolescents", ha advertit un dels salvadors de la Naisula, Joshua Kaputah, ambaixador per la pau al comtat de Narok.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We can't watch such happen, we rescued her

A post shared by Joshua Ole Kaputah (@olekaputah) on

 

 

Segons l'organització Girls Not Brides (Nenes, no núvies), a Kènia, un 4% de les nenes està casada als 15 anys, un percentatge que puja a gairebé una de cada quatre als 18.

 

Matrimonis forçosos també a Catalunya

Aquesta forma de violència masclista no és aliena a Catalunya, en dones que han nascut aquí o que hi van arribar de petites. Fa poc, "30 minuts" va abordar el problema amb el reportatge "Vull escollir-lo jo", en què les testimonis van recordar el tràngol del viatge al país d'origen, les relacions sexuals no consentides o la poligàmia.


A Extremadura, el Tribunal Superior de Justícia ha confirmat aquest dijous una sentència d'un jutjat de Badajoz que va expulsar d'Espanya un home, durant 10 anys, per haver comprat la seva dona, una nena de 13 anys. L'home va pagar 50 euros a la família de la menor, que no havia estat escolaritzada.

El jutjat el va condemnar a 4 anys i un dia de presó per tràfic de persones i acusa l'home, que recórrer la sentència, d'haver comprat una esclava sexual i domèstica.

L'ordenament jurídic espanyol prohibeix el matrimoni dels menors de 16 anys.

 

ARXIVAT A:
Masclisme Violència masclistaIgualtat de gènereÀfricaMenors
Anar al contingut