Dos miners dins la càpsula que baixa pel tub paral·lel al pou on va caure en Julen (EFE)
Dos miners dins la càpsula que baixa pel tub paral·lel al pou on va caure en Julen (EFE)
Totalán

Els miners comencen a excavar la galeria cap a on es pensen que hi ha el Julen

S'han hagut de fer microvoladures perquè pugui continuar treballant l'equip de 8 miners que van en grups de dos per excavar el túnel horitzontal

RedaccióActualitzat

Els equips de rescat podrien arribar aquest divendres al punt del pou de Totalán on es creu que hi ha el nen de dos anys Julen, que hi va caure el 13 de gener.

Els 8 miners de la Brigada de Salvament Miner d'Astúries treballen des de dijous per excavar la galeria que ha d'unir els dos túnels per accedir on es trobaria el Julen. El primer equip va entrar al pou paral·lel cap a les 6 de la tarda de dijous i es preveu que en unes 24 hores es pugui arribar fins al Julen.

Per connectar els dos pous, cal obrir una galeria de 4 metres de llargada. Aquesta matinada ja n'havien perforat un.

La família ha estat tota la nit en vetlla, acompanyada pels veïns del poble. Ni ells ni l'equip de rescat es volen imposar nous terminis.

 

 

Els pares i altres familiars del Julen, el nen que va caure al pou de Totalán (EFE)


Microvoladures

Especialistes de la Guàrdia Civil han hagut de fer microvoladures aquesta matinada a la galeria que han començat a excavar els miners asturians que participen en el rescat del nen. Els miners, que treballen en grups de dos i amb oxigen autònom, han baixat els 60 metres del pou paral·lel amb la gàbia que s'ha dissenyat expressament per a aquest rescat.

En les primeres cinc hores de feina havien excavat manualment el primer dels quatre metres de longitud que tindrà aquesta galeria perquè connecti amb el pou per on va caure el petit Julen. Però s'hi han trobat resistències. El terreny és molt dur, amb roques, i això ha obligat a fer servir microvoladures.

Dimarts a la nit es van acabar les feines per encamisar el pou i s'han fet els treballs per preparar el terreny i crear una plataforma segura des d'on els miners accedeixen al túnel de rescat.

12 dies de treballs

El nen de dos anys va caure en un pou a Totalán, a Màlaga, de més de 100 metres de profunditat el 13 de gener, i des d'aleshores els equips de rescat treballen per excavar un pou paral·lel. Les feines d'excavació s'han complicat aquests darrers dies perquè s'ha hagut d'estrènyer el tub per poder encamisar el pou.

Després d'afegir el tub de 12 metres a la boca del túnel excavat i omplir l'espai al voltant del cilindre, s'ha construït una plataforma de treball.

 

 

Operació complicada

Des d'aquesta plataforma els miners han començat a baixar a les 6 de la tarda, els 60 metres fins al fons. Ho han fet en una gàbia dissenyada expressament. La càpsula, de 1,05 metres de diàmentre i 2,5 d'alçada, porta un rodaments per evitar la fricció amb les parets del tub i facilitar el pas.

Els 8 integrants de la brigada de rescat minera treballaran de dos en dos per excavar la galeria horitzontal, durant uns 30 o 35 minuts. Després seran rellevats per uns altres dos membres de l'equip successivament, fins a excavar els 4 metres que els separen del pou on se suposa que trobaran el petit Julen, a 72 metres de profunditat.

 

La feina, que es fa a mà, és dura, complicada i perillosa per la falta d'espai, llum i oxigen. La galeria ha de tenir una certa inclinació per facilitar l'extracció del material excavat i aprofitar la gravetat. Els miners hauran d'apuntalar les parets i el sostre de la galeria a mesura que vagin avançant.

No es descarta que s'hagin d'utilitzar explosius per la duresa del terreny.

 


Les esperances estan ara posades en aquest grup d'especialistes en rescats complicats. Ningú vol fixar un termini per arribar fins al nen, però es creu que les feines dels miners podrien durar unes 24 hores.

Miguel Ángel Escaño, alcalde de Totalán, ha parlat de la dificultat dels treballs del rescat:

"No hi ha experiència prèvia; n'hi ha de similars, però no d'aquesta magnitud a nivell mundial. És la primera vegada perquè aquests pous són propis de la nostra zona, i en altres llocs no hi ha aquest tipus de prospeccions d'aigua."

Un total de 26 efectius, entre els quals hi ha els 8 de la Brigada de Salvament Miner, 10 guàrdies civils --8 especialistes en rescat de muntanya i 2 en activitats subaquàtiques-- i 8 bombers provincials, participen en l'operació, que preveu trobar el Julen en les pròximes hores.

ARXIVAT A:
JulenMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut