Rescat del Julen: Els miners, a tocar de la zona on hi pot haver el nen

La galeria horitzontal per accedir al menor supera els tres metres i la duresa del terreny fa necessària una quarta microvoladura "d'extrema precisió"

RedacccióActualitzat

A Màlaga, els miners ja han excavat gairebé tota la galeria que ha de servir per rescatar el Julen, el nen de dos anys que va caure en un pou fa dotze dies. Els especialistes han hagut de fer petites voladures per la duresa del terreny.

 

Els efectius de la Brigada de Salvament Miner han cavat ja 3,35 metres de la galeria horitzontal que s'excava per intentar trobar el menor.

La duresa del terreny ha fet necessàries petites voladures. El portaveu de la Guàrdia Civil, Jorge Martín, ha explicat que la quarta microvoladura és una operació de molta precisió, ja que es farà molt a prop del pou on va caure el nen i per això s'han incorporat 3 topògrafs perquè els ajudin a controlar-ho:

" És un moment d'extrema precisió perquè la petita explosió es farà molt a prop del lloc on hi hauria el nen"

Martín també ha explicat que quan els miners obrin l'accés al pou, el rescat del nen el faran agents de la Guàrdia Civil.

Cada petita voladura suposa un procés de més de dues hores

Primer baixen dos miners fins al túnel horitzontal i perforen diversos orificis, on s'introduiran les càrregues explosives.

Després, els relleven dos guàrdies civils del Servei de Muntanya, especialistes en espeleologia i microvoladures, que són els que col·loquen els explosius.

Un cop tots són a la superfície, es detonen les càrregues, que han estat prèviament preparades pels TEDAX.   

Aquest procés pot durar uns 90 minuts. Després cal esperar entre 30 i 40 minuts per extreure l'aire de manera forçada introduint aire per evacuar l'aire contaminat i els gasos que hi ha a baix.

Tal com ha dit el portaveu de la Guàrdia Civil: "La muntanya mana en la seva feina i marca el ritme de treball"

Experts per reforçar el dispositiu

La Subdelegació del Govern ha explicat aquesta tarda que l'ànim entre l'operatiu, compost per 26 efectius de la Brigada, la Guàrdia Civil i el Consorci Provincial de Bombers, és "igual d'alt" que aquest dijous, quan van iniciar la baixada.

A més, han informat que des del migdia d'aquest divendres han aterrat a la zona de treball tres helicòpters.

En concret, es tracta de dos helicòpters més, que se sumen al que ja hi era, que procedia de Sevilla per traslladar material explosiu. Han traslladat des de Palma i des de Cantàbria quatre guàrdies civils de l'Equip de Muntanya, especialistes en espeleologia i microvoladures per reforçar el dispositiu de rescat per si fos necessari fer relleus.

Un helicòpter arribant a la zona a Totalán, Málaga (EFE)

També hi ha una UVI mòbil i una zona preparada perquè hi aterri un helicòpter medicalitzat, en cas que fos necessari.

 

Expectació per l'avanç en les excavacions dels miners

Els 8 miners de la Brigada de Salvament Miner d'Astúries treballen des de dijous per excavar la galeria que ha d'unir els dos túnels per accedir on es trobaria el nen. El primer equip va entrar al pou paral·lel cap a les 6 de la tarda d'aquest dijous i es preveu que en unes hores es pugui arribar fins al Julen.

Per connectar els dos pous, han obert una galeria de 4 metres de llargada. A les sis de la tarda d'aquest divendres ja s'hauria excavat més de tres dels quatre metres del túnel que portaria al punt on es creu que hi ha el nen.

Unes tasques de rescat que estan resultant molt complicades. Els miners, en grups de dos, baixen pel túnel paral·lel que han construït amb dificultat els últims dies. Un cop a baix, a una profunditat d'uns 60 metres, excaven el túnel horitzontal.  

Dos miners dins la càpsula que baixa pel tub paral·lel al pou on va caure el Julen (EFE)

Els treballs s'estan fent en un espai extremadament estret, amb poc oxigen, utilitzant assistència per respirar, i a mà, amb pic i pala. El material que s'estan trobant és dur i resistent.

I és per això que els TEDAX han hagut de fer varies microvoladures a les últimes hores.

ARXIVAT A:
Julen
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut