Descarreguen els tubs que han d'assegurar els túnels que es fan per arribar fins a Julen
Descarreguen els tubs que han d'assegurar els túnels que es fan per arribar fins a Julen
Totalán, Màlaga

Rescat de Julen: Aturen el túnel lateral i continuen obrint el pou vertical

Un centenar de veïns de Totalán fan una marxa de suport als familiars i els equips de rescat

Actualitzat

La construcció d'un túnel horitzontal per accedir el nen de 2 anys que va caure en un pou de més de 100 metres de profunditat a Totalán s'ha suspès. 

Els experts han trobat problemes al terreny perquè unes roques impedeixen la progressió.

Per tant, han decidit rebaixar el voltant de la boca del pou on va caure Julen i han entubat aquest pou perquè no hi hagi despreniments quan perforin dos pous verticals per accedir on és el nen.

La decisió de fer dues perforacions en paral·lel s'ha pres per disposar d'una alternativa en cas de noves dificultats o obstacles. Aquest dijous és el quart dia de recerca i, a mesura que avancen les hores, es van reduint les esperances de trobar-lo amb vida.

Segons Juan López Escobar, delegat del Col·legi de Mines de Mâlaga, que assessora els tècnics, ha explicat que el túnel vertical paral·lel és el que té més possibilitats d'èxit. L'accés lateral, segons l'expert, s'ha trobat amb "dificultats per l'esllavissament del terreny", tot i que no s'abandona del tot aquesta via que es continua entubant.

Però ara els treballs se centren en la construcció del pou paral·lel que permeti arribar fins on es troba el nen i poder-lo treure.
 


Una màquina excavadora està fent un desmunt de 30 metres que serà la plataforma des d'on es farà el túnel de 50 metres de profunditat. En els últims metres es preveu que actuí de manera manual la patrulla minera que farà una galeria d'entre 1 o 1,20 metres. Aquest equip farà un sostre de fusta que apuntali el terreny i permeti entrar els bombers.

El problema, segons l'enginyer, és que no hi estudis previs i no es coneix l'estat del terreny.

"Qüestió de dies, no d'hores"

Escobar no ha volgut dir quan temps es pot trigar. Ha dit que "parlar de temps és una temeritat".

"És una qüestió de dies, no d'hores. Una actuació d'aquestes, en condicions normals, en menys de dos, o tres, o quatre dies és impossible en la situació en la que ens trobem. Si no es tractés d'una emergència es trigaria possiblement més d'un mes. Aquí el que s'està fent és treballar amb la màxima urgència."

La previsió de pluja pels dos pròxims dies, pot ser un problema afegit. Segons Escobar, cal evitar que entri aigua en les zones d'actuació però no preveu més dificultats perquè "no és una zona de gaire filtracions".

En el pou principal, que ja està entubat per evitar despreniments de terra i per assegurar l'aproximació dels altres túnels. S'ha deixat, de moment, de fer l'extracció de terres per succió a l'interior del pou.

Precisament entre el material extret aquests dies del pou, aquest dimecres s'hi van trobar uns cabells que es va confirmar que eren de Julen. Una altre pista es va trobar dilluns: una bossa de llaminadures que duia el nen quan va caure al pou.

En el dispositiu de rescat hi treballen més de 100 persones, entre equips d'emergència i seguretat, i equips privats i particulars. També s'hi ha desplaçat la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa des d'Astúries.

Familiars i amics estan seguint amb gran tensió emocional els treballs de rescat. Els pares del nen estan rebent atenció psicològica.

 

Els veïns de Totalán fan una marxa amb pancartes de suport pel rescat de Julen (EFE)

Per la seva banda, els veïns de Totalán van fer una marxa fins a les proximitats del lloc on hi ha el desplegament per al rescat del nen. Un centenar de persones s'hi van arribar amb pancartes on es podia llegir, entre altres missatges de suport, "Tots som Julen".
 

Els veïns de Totalán, en suport dels familiars i els equips de rescat de Julen (EFE)

 

 

 

ARXIVAT A:
JulenMenorsAndalusia
Anar al contingut