Un robot a les vinyes
Un robot a les vinyes, un dels projectes d'innovació per a la indústria

Reptes tecnològics a la indústria: robots al camp, plastrònica a casa i ultrasons en medicina

Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, treballa en diversos projectes d'innovació per a les empreses

Cristina HerranzActualitzat

La transformació tecnològica en la indústria catalana va del camp a la medicina de precisió. A l'espai "Valor afegit" veiem com estan aplicant les empreses catalanes la innovació en els processos productius. 


Robots mòbils al camp

Des de fa uns mesos, un robot es passeja per les vinyes del celler Llopart. Entre altres tasques, transporta de forma autònoma estaques que es col·loquen al costat dels ceps per ajudar-los a créixer, evitant l'ús de maquinària pesant. Un robot capaç de navegar per un terreny amb inclinacions o humit. És una tecnologia que està testejant el celler en el marc d'un projecte amb Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya i Innovi, el clúster del vi català. El projecte s'acosta al camp per veure quina és la tecnologia robòtica que els pot aportar més valor afegit.

Jesús Pablo González, promotor de tecnologies robòtiques d'Eurecat, explica: "Disposar d'eines de suport com els robots ajuda les persones a fer part de les feines del camp, i alhora, contribueix a digitalitzar el sector agrícola. A més, l'ús de robots elèctrics fa que es redueixin les emissions netes de gasos hivernacle".

Les aplicacions de la robòtica agrícola són diverses. González destaca: "Els robots ajuden a monitoritzar el cultiu i el sòl, incorporant sensors i càmeres làser que, desplaçant-se pel camp, poden observar el grau de maduració del raïm o poden fer control de plagues. També poden fer tasques d'interacció amb el cultiu o transport de càrregues."

La sostenibilitat, la digitalització i l'automatització són claus per a la competitivitat agrícola, i molt importants per fer front als desafiaments del sector", afegeix González.

Els robots agrícoles són eines intel·ligents que mostren fins a quin punt els nous processos de producció s'estan implementant també per millorar la competitivitat al camp.

El celler Llopart està valorant en quines aplicacions els pot ser útil. Es plantegen utilitzar-los durant la verema per optimitzar feines manuals, apunta Pere Llopart i Llopart, director tècnic del Celler Llopart. "Ara mateix, veiem molt potencial i molts avantatges en aquests robots, i segur que tindran grans utilitats a casa nostra. En verema ens ajudarà a poder traslladar el raïm acabat de collir al celler, sense haver d'esperar a tenir les caixes i els remolcs plens". 


Plastrònica: fusió de plàstic i electrònica

Un prototip que imita el conegut joc de memòria de polsadors de colors. És la primera prova que ha elaborat el centre tecnològic Eurecat de plastrònica, una nova tecnologia capdavantera a Catalunya que combina plàstic i electrònica. S'ha elaborat com a exemple per valorar els pros i contres d'aquesta tecnologia innovadora, que d'entrada, redueix costos, ja que fa servir menys quantitat de plàstic en els productes electrònics. Per tant, pesa menys i és més sostenible. El joc tradicional pesa 350 grams, i aquest de plastrònica només 30.

Tot el procés de disseny, col·locació del circuit electrònic i la injecció del plàstic es fa des de la planta pilot de plastrònica ubicada a Cerdanyola, la primera del sud d'Europa.

Iker Arroyo, responsable de recerca en plastrònica d'Eurecat explica: "La nostra feina és donar forma als projectes dels nostres clients. Conceptualitzem una peça, partint d'una ja existent o una de nova, i transformem el plàstic i l'electrònica, que estan per separat, i els unim en una única peça."

Es tracta d'una innovació amb una gran demanda en sectors com l'automoció, l'aeronàutica, la medicina o l'electrònica de consum. Arroyo assegura: "En pocs anys la plastrònica entrarà a casa. Els microones, per exemple, deixaran de tenir rodetes mecàniques i passaran a tenir sensors electrònics integrats en una mateixa peça plàstica."

La multinacional alemanya Kostal, dedicada a fabricar peces per a l'automoció, està invertint en plastrònica, en el disseny de nous productes i en la formació del personal. "L'ús d'aquesta tecnologia ens permet fabricar peces més sostenibles, lleugeres i compactes, i els nostres clients, marques d'automòbil, ja ens comencen a demanar plastrònica", assenyala Ernesto Biempica, director d'R+D de Kostal Eléctrica.

La plastrònica és un exemple de la importància d'innovar en processos productius per afavorir la competitivitat de la indústria. Xavier López, director competitiu i d'operacions d'Eurecat, el centre tecnològic de Catalunya, explica: "La innovació en processos permet fabricar nous productes i components de forma eficient, no només de costos sinó també ambientalment."


Tecnologia per ultrasons per tancar ferides quirúrgiques

L'empresa B. Braun és líder mundial en solucions de tancament de ferida quirúrgica. Al departament d'innovació, una cinquantena de professionals multidisciplinaris treballen constantment en noves línies de recerca. Entre els productes estrella de la companyia hi ha els kits de sutura, que inclouen fil i agulla. És una de les més de 120.000 referències de productes sanitaris i tecnologia mèdica que dissenya, fabrica i comercialitza B. Braun.

Pau Turon és vicepresident de Recerca i Desenvolupament de B. Braun a Espanya, i explica: "Amb la tecnologia d'ultrasons ens vam adonar que podíem aconseguir un procés més eficient, segur i robust que ens permetés solucionar un problema que es dona en algunes intervencions quirúrgiques, dins de quiròfan, com és la desunió del fil i l'agulla. Nosaltres treballem perquè això no passi mai."

Amb l'objectiu de produir material quirúrgic mínimament invasiu i cada vegada més precís, l'empresa manté una relació constant amb el centre tecnològic Eurecat.

Ultrasion és l'empresa encarregada de la revolució de la tecnologia de microemmotllament per ultrasons desenvolupada a Eurecat.

Catalunya és pionera al món en microemmotllament per ultrasons, una tecnologia sostenible.

"Alguns dels projectes en què hem estat treballant recentment són -explica Francesc Rivilla, director d'operacions d'Ultrasion, peces microutilitzades en intervencions oftalmològiques, per ortodòncies o per incloure dins dels marcapassos." Rivilla afegeix: "Aquesta tecnologia té menys consum energètic perquè només es fon la quantitat necessària en cada injecció, per tant, no necessites purga, no tens temps de resiliència i estalvies material."

La innovació en processos productius permet crear nous productes o millorar els ja existents aportant valor afegit i millorant la competitivitat de la indústria catalana.

 

Anar al contingut