20 anys del primer article de la Viquipèdia, l'enciclopèdia digital en català (Viquipèdia)

Reptes de futur de la Viquipèdia en català, una història d'èxits que fa 20 anys

Amb més de 673.000 articles que fan 1.651 editors actius va ser la primera a publicar un article que no fos en anglès i encara és de les que té més entrades

Actualitzat
TEMA:
Internet

Aquest 16 de març fa 20 anys que es va crear la Viquipèdia en català. Va ser la primera a tenir un article que no fos en anglès i encara avui és una de les que té més articles. Un història d'èxit, sobretot, gràcies a milers de viquipedistes que durant tots aquests anys hi han aportat el seu granet de sorra.

Un èxit de dues dècades que haurà de superar reptes de futur com l'increment de la presència femenina, tant pel que fa al contingut dels articles com a les editores de continguts, i millores tecnològiques per facilitar-ne la lectura.

 

L'àbac és una eina per al càlcul mental d'origen mil·lenari. "El 16 de març del 2001 es va crear la primera entrada en català que va continuar l'endemà", explica Miquel Duran, vocal de l'Amical Wikimèdia, l'organització sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia. Aquesta va ser la primera entrada que es va publicar a tot el món en una llengua que no fos l'anglès. Aquell primer article el va fer Daniel José Queraltó, -Cdani, el seu nom com a editor-, un informàtic d'Igualada que treballava a Andorra la Vella.

Daniel José Queraltó va publicar el primer article de Viquipèdia: àbac (CCMA)

En poc temps es va crear una comunitat de viquipedistes molt actius i militants que, des de casa, o en trobades, han anat fent créixer la Viquipèdia en català.

La versió catalana va néixer només dos mesos després que es posés en marxa l'enciclopèdia digital de contingut lliure en llengua anglesa fundada per James Wales. De fet, va ser la tercera en crear-se, el 16 de març de 2001, pocs minuts després de la versió alemanya. Durant dos mesos va ser l'única a tenir articles en llengua no anglesa, mentre que la versió alemanya va quedar latent. 

Al cap de dos anys va adaptar el nom a la forma catalana, actualment es presenta sota el lema: L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.

Una de les trobades de viquipedistes a les Drassanes de Barcelona el 2013 (CCMA)

Té més de 673.000 articles que elaboren 1.651 editors actius de continguts, una xifra molt més alta del que li correspon pel nombre de parlants i és una de les versions amb més articles, dins d'una oferta global de 300 llengües i 55 milions d'entrades.

 

Més presencia de dones

Míriam Gómez, -Dragonfly137-, és una de les viquipedistes més joves. Ja ha creat 143 pàgines i ara participa en el projecte per completar més d'un centenar de biografies de dones llatinoamericanes, dins del projecte "Dones independents"

"L'octubre de l'any passat vam arribar a complir l'objectiu de tenir 30.000 biografies de dones perquè hi ha un gran biaix de gènere i es van realitzar diferents projectes i gràcies a això hem aconseguit arribar a aquesta xifra."

Encara que la xifra sembla molt gran, les dones només són presents en una mica més d'un 18% de les biografies en català i  també hi ha aproximadament només un 15% d'editores, diu Miquel Duran

"Continuar treballant per evitar el biaix de gènere, perquè sembla que el nombre de dones editores actives oscil·la entre el 9 i el 16% segons quina llengua."

 

 

Més articles, més visites

La Viquipèdia és un projecte viu i encara ha d'afrontar més reptes de futur com arribar als 10.000 articles essencials que tota versió ha de tenir. Per Míriam Gómez també és un repte "continuar mantenint el nivell de qualitat que es requereix i que no es deixi de crear i revisar articles."

L'editora de Viquipèdia Míriam Gómez i el president d'Amical Viquimèdia, Miquel Codolar (CCMA)

Un altre és augmentar el nombre de visites en català que encara són menys de les que pertocaria pel nombre de parlants. Miquel Codolar, president de l'Amical Viquimèdia destaca la importància de navegar en català per augmentar-ne les visites.

"Moltes vegades per la configuració dels ordinadors, faciliten molt més que es consultin en castellà o en anglès ... o fins i tot gent que per desconeixement que abans d'accedir a l'article en català prefereix consultar-lo en un altre llengua, i moltes vegades pot ser que està millor l'article en català en una altra llengua."

No obstant, Miquel Duran afegeix que el confinament per la panadèmia ha ajudat a fer créixer les consultes a la Viquipèdia fins a xifres rècord.

"S'ha incrementat bastant la lectura d'articles. S'ha arribat a 51 milions de visites mensuals a l'abril del 2020 superant un rècord anterior i també s'han fet 3 milions d'edicions d'entrades a la Viquipèdia catalana a l'any 2020."

I també, segons Míriam Gómez, ha afavorit la creació de noves entrades.

"Sí que ha estat favorable a nivell de tenir més temps per editar articles ja que al treballar i estudiar des de casa, així com estar més davant de l'ordinador, m'ha permès contribuir de manera més continuada a la Viquipèdia."

Tot i això, encara avui la web més visitada en català és la Viquipèdia.

 

 

Nova interfície i la Viquipèdia abstracta

Després de dues dècades de continuïtat l'enciclopèdia digital es prepara per al futur amb projectes com una renovació de la seva interfície, per fer-la més llegible, o la Viquipèdia abstracta, independent del llenguatge utilitzant dades estructurades de Wikidata.

"Una nova forma de crear entrades sense necessitat de dominar les altres llengües del món, el que farà que sense un procediment de traducció automàtica, sinó d'un altre tipus de traducció, tothom pugui llegir les entrades generades en una llengua en qualsevol de les altres llengües."

S'espera que s'integri el 2023 amb la Viquipèdia.

La Fundació Wikimedia està provant una nova interfície per renovar l'actual, que és la mateixa dels darrers deu anys. Ja es va incorporar fa uns anys un editor visual que millora la interfície, però encara hi ha molta feina a fer en aquest sentit. El primer canvi és una barra lateral plegable, cosa que ajuda a millorar la usabilitat i l'enfocament en el text. El segon canvi introdueix una amplada màxima al contingut a les pàgines on se centra la lectura, ja que pot conduir a una millor retenció del contingut i a una disminució de la fatiga ocular.

Wikipèdia, 20 anys al gener (J.El Bouamraoui i K.Poppy Moletsane sota llicència Wikimèdia Commons)
 

Per mantenir financerament els servidors on s'hostatja la Viquipèdia, el 2004 Jimmy Wales va crear la Fundació Wikimedia, que es finança fonamentalment amb donacions i es dedica a donar suport a la comunitat d'editors de la Viquipèdia. No és propietària dels seus continguts ni interfereix en la seva línia editorial. Cada versió lingüística l'organitza i la gestiona lliurement a través de la seva comunitat d'autors. Al llarg d'aquests 20 anys s'han anat creant entitats per donar suport als autors de la Viquipèdia i promocionar-la a nivell local. En l'àmbit catalanoparlant, aquesta tasca la desenvolupa l'associació Amical Wikimedia, que el 2014 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials CulturaInternet
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut