Repsol, CaixaBank i una filial d'Iberdrola, imputades per encàrrecs a Villarejo

La Fiscalia Anticorrupció va demanar que se les investigui per delictes de suborn i revelació de secrets

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha imputat l'empresa Iberdrola Renovables -filial d'Iberdrola- per un presumpte delicte de suborn relacionat amb el cas Villarejo.

El magistrat Manuel García-Castellón assenyala que l'elèctrica hauria contractat el comissari José Manuel Villarejo a finals del 2011, quan era policia en actiu, per espiar una altra empresa.

Ahir, el mateix magistrat ja va imputar Repsol i CaixaBank, també, pels encàrrecs fets a Villarejo. Les imputa com a persones jurídiques en la causa sobre els encàrrecs fets a l'excomissari que tindrien com a objectiu investigar l'expresident de Sacyr Luis del Rivero.

Aquest dimecres la Fiscalia Anticorrupció va fer la petició i el magistrat no ha trigat ni un dia a acceptar-la i a citar com a investigades les dues companyies, els representats de les quals declararan el 26 de juliol vinent a les deu del matí, per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets.

La investigació forma part del cas Tàndem, una peça separada sobre l'empresa Grupo Cenyt, propietat de Villarejo, a través de la qual l'excomissari rebia els encàrrecs.

En concret, a Repsol i CaixaBank se'ls relaciona amb el conegut com a "projecte Wine", que té a veure amb el presumpte espionatge que les dues entitats haurien encarregat a Villarejo, entre el 2011 i el 2012, per espiar l'expresident de Sacyr Luis del Rivero per la seva relació amb Petróleos Mexicanos (Pemex), en una maniobra per aconseguir el control de Repsol.

Villarejo a l'Audiència Nacional el 4 de març, l'endemà de quedar en llibertat (ACN / Andrea Zamorano)

Brufau i Fainé

A l'abril, l'expresident de CaixaBank Isidre Fainé i el president de Repsol, Antoni Brufau, ja van ser imputats en la causa i al maig van declarar a l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de suborn i falsedat documental. En el seu interrogatori, tots dos van reconèixer haver acordat investigar el moviment de la constructora i Pemex sobre Repsol pel "perill" que suposava, si bé van rebutjar que en aquell moment coneguessin que l'excomissari es faria càrrec d'aquests serveis.

En la interlocutòria, el magistrat indica que hi ha indicis que els responsables de seguretat de les dues companyies, també imputats i expolicies, van fer l'encàrrec a Villarejo quan aquest encara estava en servei actiu al Cos Nacional de Policia, i no van fer cap comprovació. García Castellón troba necessari que les companyies expliquin en seu judicial "per què va poder produir-se aquesta situació".

Iberdrola

A banda d'Iberdrola Renovables, la Fiscalia Anticorrupció també va demanar que s'investigui la matriu de l'empresa. En aquest cas, la causa oberta vol esbrinar si Iberdrola va contractar els serveis de l'excomissari per espiar, entre d'altres, el president d'ACS, Florentino Pérez, i Manuel Pizarro, expresident d'Endesa.

A finals de juny, el president del grup Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, també va ser imputat per aquest cas amb tres persones més: el director general de negocis, Francisco Martínez Córcoles; el que va ser president d'Iberdrola Espanya, Fernando Becker, i l'excap del gabinet de Presidència, Rafael Orbegozo.

La declaració de Sánchez Galán estava prevista per a aquest dimecres, però el magistrat la va suspendre a l'espera de decidir la situació processal de la companyia.

Més d'una trentena de directius i exdirectius de quatre grans firmes de l'Ibex 35 (BBVA, Iberdrola, Repsol i CaixaBank) estan imputats, fins ara, en el cas Tàndem vinculat a Villarejo. L'excomissari va sortir al març de la presó després de més de tres anys de reclusió preventiva.

 

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoIBEX 35JudicialCorrupcióEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut