Tarragona

Repsol calcula que s'han vessat 60.000 litres de cru a la costa del delta de l'Ebre

60.000 litres de cru són els que s'haurien vessat al mar a causa d'un error humà, segons un primer informe de Repsol. La taca ocupa uns 19 quilòmetres quadrats i és a 20 quilòmetres mar endins. Les feines de neteja continuen i la fiscalia de Tarragona estudia obrir una investigació pel vessament. Vol aclarir si hi ha un presumpte delicte contra el medi ambient i si Repsol va actuar amb negligència. D'altra banda, el vent de mestral que bufa a Tarragona afavoreix la recollida de petroli.

Actualitzat
Repsol YPF calcula que la quantitat de cru vessada al mar des dels dipòsits de la plataforma Casablanca, a uns 54 quilòmetres de les costes de Sant Carles de la Ràpita, és d'uns 60.000 litres, aproximadament la meitat del que havia avançat Capitania Marítima en un primer reconeixement. Les primeres dades situaven l'incident entre 120.000 i 160.000 els litres de cru vessats al mar.

La multinacional continua elaborant un informe intern, on atribueix el vessament a un error humà que va produir un mal funcionament de les vàlvules que regulen el bombeig de cru des de la plataforma fins a la refineria. Segons la companyia, "la vàlvula que havia d'estar tancada era oberta i el cru es va escampar cap al dipòsit de la plataforma fins que es va desbordar i es va produir el vessament". Així, a l'espera de l'informe definitiu, Repsol ha descartat una ruptura oberta a l'àrea d'extracció de la plataforma, i l'incident ha estat un episodi puntual que no té res a veure amb el vessament del 2009, atribuït a dos treballadors de Repsol.

Tasques de recollida

Diverses embarcacions de Salvament Marítim i de la mateixa companyia Repsol treballen des de dimecres en la dispersió del vessament, i està previst que les feines s'allarguin fins divendres com a mínim.

D'altra banda, la subdelegada del govern a Tarragona, Teresa Pallarès, ha explicat que el vent de mestral pot afavorir la recollida del petroli abocat per la plataforma de Repsol i ajudar que la taca no arribi fins a la costa del delta de l'Ebre.

La taca de petroli ocupa uns 19 quilòmetres quadrats i és a uns 20 quilòmetres mar endins.

Investigacions


La fiscalia de Tarragona estudia obrir una investigació pel vessament de cru. Segons fonts de la fiscalia, s'estan recollint informes de Salvament Marítim per avaluar si es tracta d'un presumpte delicte contra el medi ambient i es pot acusar Repsol de negligència.

Els ecologistes

Entitats ecologistes han qualificat el vessament dels més importants a la zona del Delta i han demanat que l'incident serveixi per impedir l'extracció de cru que planeja Repsol a dos pous nous de la zona, ubicats a uns 2.400 metres de profunditat.
Anar al contingut