Paul Gosar aquest dimecres, abans de ser reprovat per la Cambra de Representants (EFE/Jim Lo Scalzo)

Reproven un congressista republicà per fer veure que mata Ocasio-Cortez en un vídeo

Paul Gosar respon que l'única amenaça del vídeo és la que suposa la immigració que els demòcrates permeten

Juli Rodés AlmerActualitzat

Per primera vegada en més de deu anys, la Cambra de Representants, la cambra baixa del Congrés dels Estats Units, ha reprovat aquest dimecres un dels seus integrants.

Es tracta del congressista Paul Gosar, de 62 anys, republicà, contrari a l'ús de la mascareta i aliat incondicional de l'expresident Donald Trump, que uns dies abans havia penjat un vídeo a Twitter en què decapitava la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez.

Al vídeo Gosar utilitza la careta d'una sèrie d'anime de Netflix, "Attack on Titan", a la qual superposa imatges d'ell, del Capitoli i de migrants a la frontera dels Estats Units.

A més, posa la seva cara a un dels personatges, que decapita un monstre al qual Gosar posa la cara d'Ocasio-Cortez abans de saltar cap al president dels Estats Units, Joe Biden, amenaçant-lo amb una espasa a cada mà.

El vídeo, amb un ritme i una música trepidants, va causar enrenou a la xarxa i Gosar el va acabar retirant.

El digital The Independent el recull a la seva web.

Paul Gosar aquest dimecres sortint del seu despatx al Capitoli (Reuters/Elizabeth Frantz)

La reprovació de Gosar s'ha aprovat per 223 vots a favor i 207 en contra i només ha tingut el suport de dos congressistes republicans, Liz Cheney i Adam Kinzinger, obertament contraris a Trump.

"És realment important, per nosaltres, deixar clar que la violència no té cap lloc en el nostre discurs polític", ha declarat Cheney, que és filla de Dick Cheney, vicepresident amb George W. Bush.

Durant el debat que s'ha fet abans de la votació, Gosar ha negat que el vídeo promogués la violència contra ningú.

Alexandria Ocasio-Cortez, aquest dimecres, atenent els mitjans de comunicació (Reuters/Elizabeth Frantz)

"L'única amenaça que hi ha al vídeo és l'amenaça que la immigració suposa per al nostre país", ha assegurat Gosar després de dir que "milions d'estrangers il·legals, drogues i traficants de persones es mouen pel nostre país en plena nit perquè aquesta administració [el govern presidit per Biden] ho permet."

Ocasio-Cortez, per la seva banda, ha dit que era "un dia trist" perquè "un congressista que lidera un partit polític dels Estats Units no s'atreveix a dir que publicar una descripció de l'assassinat d'un congressista està malament".

"Estarem a l'alçada de les promeses que fem als nostres fills que aquest és un lloc en el qual ens defensem els uns als altres independentment de les nostres creences?"


Els demòcrates també han defensat que en cap lloc de feina es permetria que un treballador pengés vídeos amenaçant-ne un altre.

Pels republicans, en canvi, tot plegat és un moviment partidista dels demòcrates, que volen "normes per als altres però no per a ells".

La reprovació de Gosar s'ha votat el mateix dia que un tribunal federal ha condemnat a tres anys i cinc mesos de presó Jacob Chansley, l'home que duia unes grans banyes de bisó durant l'assalt al Capitoli del 6 de gener.

Paul Gosar en una imatge del 2020 (Reuters/Bill Clark)

Gosar, que aquell dia va votar en contra de certificar la victòria de Biden i va donar suport a les acusacions de frau fetes per Trump, considera que els assaltants del Capitoli eren "patriotes pacífics".

La reprovació és el càstig més greu que la Cambra de Representants pot aplicar a un congressista sense expulsar-lo. Sí que haurà d'abandonar les dues comissions parlamentàries en què participava, però.

L'ultima vegada que la Cambra de Representants va reprovar un congressista va ser el 2010, quan el demòcrata Charles Rangel va ser acusat de recaptació indeguda de fons i de facilitar informes inexactes sobre la seva situació fiscal i financera.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut