Un fotògraf en plena acció, aquest dimarts durant les protestes a la Franja de Gaza (Reuters)
Un fotògraf en plena acció, aquest dimarts durant les protestes a la Franja de Gaza (Reuters)

Reporters Sense Fronteres denuncia que Israel dispara als periodistes a Gaza

Els reporters gràfics han penjat a les xarxes socials vídeos dels atacs

RedaccióActualitzat

L'organització Reporters Sense Fronteres, RSF, ha denunciat aquest dimarts Israel davant el Tribunal Penal Internacional, el TPI, per presumptes crims de guerra.

El motiu de la denúncia és que asseguren que l'exèrcit israelià està disparant contra periodistes palestins que cobreixen les protestes a la franja de Gaza.

Segons assegura RSF, una vintena de periodistes han resultat ferits per trets de franctiradors que els han disparat malgrat que anaven clarament identificats com a periodistes:

 

 

Els periodistes han gravat alguns dels atacs i els han difós per les xarxes socials:

 



A més dels franctiradors, els periodistes també són l'objectiu dels drons que llencen gasos lacrimògens:

 


Notícia relacionada: Trump a l'estrena de l'ambaixada a Jerusalem: "La nostra esperança és la pau"

"Violacions deliberades i repetides"

El secretari general de RSF, Christophe Deloire, ha assegurat que aquests atacs són deliberats i reiterats:

"Les autoritats israelianes no poden ignorar que hi ha periodistes entre els manifestants civils i, per tant, apuntant contra aquestes persones protegides no han respectat l'obligació elemental de precaució i diferenciació."

"Aquestes violacions deliberades i repetides del dret internacional humanitari constitueixen crims de guerra. Pel que fa al Tribunal Penal Internacional, RSF demana a les autoritats israelianes que respectin estrictament el dret internacional."

RSF dona detalls d'una desena de casos en què periodistes palestins que treballen per mitjans locals i internacionals han estat atacats des del 30 de març.

Va ser llavors que va començar l'anomenada "marxa de retorn", per commemorar els 70 anys de l'expulsió dels territoris on vivien, el 1948, per part dels israelians, que ha coincidit amb el trasllat de l'ambaixada dels EUA a Jerusalem.

L'organització denuncia que dos dels periodistes van morir malgrat que anaven ben identificats, i la resta van rebre trets a les cames, als peus, a la panxa i fins i tot, al cap.

Notícia relacionada: 58 palestins morts en les protestes contra l'ambaixada dels EUA a Jerusalem

ARXIVAT A:
Israel
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut