Cap de Creus

Replantat el corall vermell que uns furtius van extreure il·legalment del cap de Creus

Els furtius s'havien endut dos quilos de corall vermell, una espècie protegida que està prohibit agafar en aigües interiors catalanes

RedaccióActualitzat

Un equip de biòlegs de la Universitat de Barcelona ha pogut replantar els dos quilos de corall vermell que la setmana passada va extreure il·legalment un grup de corallers furtius. En una operació excepcional, els Mossos d'Esquadra van poder atrapar tres homes que s'havien endut el corall de la reserva marina a la zona de màxima protecció del cap de Creus.

Replantació subaquàtica al cap de Creus


El corall estava amagat en una cala en tres sacs i es va poder recuperar hores després del robatori, a cinc metres de profunditat. Els furtius l'havien amagat al mar en veure's descoberts.

El corall replantat, fet per biòlegs submarinistes, té moltes possibilitats de tornar a arrelar i sobreviure, segons la subdirectora general de Política Marítima, Rosario Allué:

"S'han trasplantat totes i els científics ens diuen que estaven en bon estat. S'han mantingut amb aigua de mar, i temps curt... algunes amb alguna ferida... però son colònies amb probabilitat alta que es recuperin."

 

 

Furtius sota vigilància

L'operació per enxampar els furtius quan cometien el delicte va requerir diversos dies de vigilància per terra, mar i aire. Finalment els van interceptar a la cala on havien deixat els vehicles.

 

 

El corall vermell que van extreure de forma il·legal configurava unes 150 colònies d'entre 30 i 50 anys. Es tracta d'una espècie en perill d'extinció que està prohibit pescar a Catalunya des del 2017. La prohibició és vigent durant 10 anys en aigües interiors, on la Generalitat té competències.

El corall vermell és una espècie en perill d'extinció (ACN)

 

El problema és que en aigües exteriors, competència de l'Estat, el ministeri va donar l'any passat 12 llicències, encara en vigor, per extreure corall entre el cap de Begur i Arenys de Mar. Allué afirma que aquesta diferència en dificulta el control:

"Els has de trobar a mar i has de poder garantir que han estat picant corall en un lloc concret. Has de veure com fan la immersió, com pugen i quan es belluguen cap a terra, perquè un cop a terra et poden dir que venen de Palamós o del sud de Palamós, on està permès."

 

Els furtius van ser vigilats pels Mossos durant dies

 

El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, critica com perjudiquen les llicències atorgades pel Ministeri:

"Si aquests corallers il·legals furtius haguessin arribat a terra i els Mossos els haguessin enxampat, haurien pogut dir que l'havien pescat en aigües exteriors i no hauria passat res."


En aquest cas, no se sap amb exactitud quina quantitat de corall havien extret els furtius abans que els Mossos els intervinguessin. Tampoc s'ha pogut valorar encara l'impacte que l'extracció ha tingut al medi. En tot cas, la Generalitat ha tornat a demanar al Ministeri que rectifiqui i no renovi les 12 llicències per extreure corall en aigües exteriors a la costa catalana -unes llicències que vencen aquest any.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut