Replanten amb èxit el corall vermell que uns furtius van arrencar del Cap de Creus

Replanten amb èxit el corall vermell que uns furtius van arrencar del Cap de Creus

Replanten amb èxit el corall vermell que uns furtius van arrencar del Cap de Creus

Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient
Corall vermell replantat a les Medes que ha sobreviscut (Agents Rurals)
Corall vermell replantat a les Medes que ha sobreviscut (Agents Rurals)

Fa quatre mesos eren dins del sac d'uns furtius i ara tornen a bressolar-se al ritme dels corrents. Són parts dels exemplars de corall vermell que van arrencar del cap de Creus. Els van intentar replantar i ha estat un èxit.

Es calcula que el 50% dels dos quilos de corall que es van intervenir i es van replantar han sobreviscut.

Tres furtius van robar prop de dos quilos de corall, d'entre 30 i 50 anys, en la zona de màxima protecció del cap de Creus, la reserva marina.

D'entrada, als coralls els esperava un destí ben diferent. Un cop recuperats dels furtius els haurien portat a un magatzem com a material requisat. Tal com explica el biòleg Quim Garrabou, investigador científic de l'Institut de Ciències del Mar, els van donar una segona oportunitat:

"Aquestes colònies sense aquest protocol de restauració que vam desenvolupar conjuntament amb la Generalitat, el seu destí era anar a un magatzem a assecar-se i allí s'havia acabat. Aquí els hi hem donat una segona oportunitat"

Aquesta segona oportunitat és fruit de l'operació conjunta que van fer Inspecció de Pesca, agents rurals i Mossos. Segons Begoña Cervera, coordinadora grup de treball del control del corall vermell, és una petita victòria:

"Vam poder trobar el corall, es va poder replantar i ara mateix s'està fent el seguiment. La victòria entre cometes d'aquesta feina és poder tenir aquest bon resultat, que aquell animal que s'ha extret de l'aigua pot tornar a estar-hi"

Els coralls s'han replantat en el mateix lloc on el 2011 es van replantar amb èxit unes 300 colònies. És dins la Reserva Natural Parcial Marina de les Illes Medes, dins el Parc Natural.

Albert González, coordinador grup suport marí de Girona dels agents rurals, detalla un dels factors claus de la reimplantació: la temperatura:

"En principi com que es van mantenir en bones condicions després del comís en una primera inspecció es va comprovar que la supervivència era prou alta, el que passa és que després es barregen altres factors com temperatura elevada de l'aigua, etcètera, que també afecten no només les colònies reimplantades sinó també les pròpies del lloc"

La temperatura, segons Quim Garrabou, pot explicar que el 50% de les colònies no hagin sobreviscut:

"El corall vermell el seu límit de temperatura elevada 24, 25 graus quan passem aquest límit pateix un estrès fisiològic i això conduexi a la mort total o parcial de les colònies"

Aquest estiu s'han superat temperatures rècord de 25 graus de l'aigua.

ARXIVAT A:
Medi ambient

VÍDEOS RELACIONATS