Cua a la frontera entre Ceuta i el Marroc, pocs minuts abans de la mitjanit (Ferran Moreno)
Cua a la frontera entre Ceuta i el Marroc, pocs minuts abans de la mitjanit (Ferran Moreno)

Reobren les fronteres de Ceuta i Melilla després de gairebé 800 dies tancades

Expectació al pas fronterer d'El Tarajal, on centenars de persones esperaven des d'aquest dilluns a la nit la reobertura després de dos anys i dos mesos

Actualitzat

A la mitjanit d'aquest dimarts han reobert les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla amb el Marroc, que estaven tancades des del març del 2020, quan va esclatar la crisi sanitària del coronavirus.

Han passat prop de 800 dies i, a partir d'aquest dimarts, les fronteres d'El Tarajal, a Ceuta, i Beni Ensar, a Melilla, reobren de manera gradual. Han estat dos anys i dos mesos tancades per les restriccions de la pandèmia i la crisi diplomàtica entre Madrid i Rabat.

En les hores prèvies a la reobertura hi havia molta expectació a la frontera, on centenars de persones es concentraven, tot i que la majoria volien esperar a aquest dimarts al matí per passar a la ciutat autònoma:

Quan faltaven pocs minuts per a la mitjanit, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han començat a permetre el pas als primers grups de persones i també a alguns vehicles:


Dos punts fronterers especialment sensibles

El Tarajal i Beni Ensar són dos punts especialment sensibles pel trànsit de portadors i de centenars de ciutadans marroquins que passaven habitualment a les dues ciutats autònomes espanyoles.

Per evitar imatges d'aglomeracions, en aquesta primera fase, fins al 31 de maig, l'obertura està restringida a ciutadans de la Unió Europea i amb permís de circulació en l'espai Schengen.

A partir del 31 de maig s'obrirà una segona fase en què podran accedir a Ceuta i Melilla els treballadors fronterers legalment reconeguts i aquells que, per caducitat de la targeta, han obtingut un visat específic per a les dues ciutats autònomes.

Les dades de les autoritats de Ceuta indiquen que actualment hi hauria 141 treballadors englobats en aquesta categoria que tenen la documentació en regla, dels més de 2.400 que hi havia quan la covid va obligar a tancar la frontera.

Un policia al costat marroquí de la frontera amb Ceuta
Un policia al costat marroquí de la frontera amb Ceuta (EFE/María Traspaderne)

Reobrir la duana de Melilla i obrir-ne una a Ceuta

De moment, l'obertura és només per a persones. Queden pendents possibles canvis legals sobre visats, posar en marxa les duanes per a mercaderies i completar les obres de millora a la tanca.

Pel que fa a les duanes, hi ha pendent reobrir la de Melilla i obrir-ne una a Ceuta per regular el trànsit de mercaderies i combatre el contraban.

A més, també s'esperen modificacions legals per exigir visats com a condició d'accés, per posar fi a les excepcions amb les províncies limítrofs.

La frontera terrestre entre Melilla i el Marroc, aquest dilluns
La frontera terrestre entre Melilla i el Marroc, aquest dilluns (EFE/Paqui Sánchez)

Obres a la frontera

En aquest "procés de normalització" del trànsit fronterer també s'hi inclou una profunda remodelació de la tanca perimetral a Ceuta i Melilla.

Entre altres qüestions, s'han retirat les concertines i s'hi han col·locat noves estructures antitrepa, com empenyes invertides o corrons. Tot s'enquadra en l'anomenada "frontera intel·ligent", que Interior vol que estigui plenament en funcionament aquest any i que també inclou la renovació del circuit de càmeres de seguretat.

La delegació del govern espanyol a Ceuta preveu acabar abans de l'1 de juny les obres que està executant al pas fronterer per, entre d'altres, instal·lar-hi pilones retràctils als carrils habilitats per al pas de vehicles, amb la finalitat d'evitar intents d'entrades kamikazes a la ciutat.

Durant el mes vinent s'instal·laran les eines i sistemes de "frontera intel·ligent", amb què es vol equipar el pas per tenir un control fefaent de les persones i automòbils que entren i surten de la ciutat.

La frontera entre Espanya i el Marroc a Ceuta
La frontera entre Espanya i el Marroc a Ceuta (Europa Press/Antonio Sempere)

Millora de les relacions entre Espanya i el Marroc

La reobertura de les fronteres es produeix en ple desgel de les relacions entre els governs espanyol i marroquí. Madrid i Rabat van acordar un full de ruta després del suport de Pedro Sánchez al pla de Rabat sobre el Sàhara Occidental.

A la reunió de Sánchez amb el rei marroquí, Mohamed VI, al mes d'abril a Rabat, es va acordar l'obertura de la frontera. La frontera marítima ja es va reobrir i s'ultimen els preparatius per reprendre l'operació Pas de l'Estret.

La reobertura d'aquest dimarts arriba un any després de l'entrada de milers de migrants a Ceuta davant la passivitat de la policia marroquina.

Vigilància amb drons a la tanca de Melilla

Coincidint amb la reobertura de la frontera terrestre, la Guàrdia Civil ha començat a vigilar amb drons els voltants de la tanca fronterera de Melilla.

La Comandància de la Guàrdia Civil de Melilla ha informat que s'han posat en funcionament dos dels quatre vehicles aeris no tripulats (UAV, en les seves sigles en anglès) adquirits per millorar l'eficàcia del servei del cos en els perímetres fronterers a les dues ciutats autònomes.


Els drons tenen càmeres diürnes i també de tèrmiques que permeten la visió nocturna. A més, tenen telèmetres que indiquen la distància de l'objectiu localitzat i coordenades de fins a un màxim d'1,5 quilòmetres.

La missió principal d'aquests aparells serà complementar la vigilància, la seguretat i la protecció de la frontera, tant en l'àmbit terrestre com marítim.

Quinze agents de la comandància de Melilla han completat la formació necessària per fer anar els drons.

Imatge d'un dels drons que vigilarà la frontera, difosa per la Guàrdia Civil
Imatge d'un dels drons que vigilarà la frontera, difosa per la Guàrdia Civil (EFE)
ARXIVAT A:
MigracionsMarrocCeutaMelilla
Anar al contingut