Radovan Karadzic, somrient, a la Haia, el primer dia de la seva defensa (Foto: Reuters)
Radovan Karadzic, somrient, a la Haia, el primer dia de la seva defensa (Foto: Reuters)
La Haia

Reobren l'acusació per genocidi contra Karadzic de què havia estat absolt

La sala d'apel·lació del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia ha anul·lat l'absolució a l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic d'un cas de genocidi a diversos municipis de Bòsnia i Hercegovina. Després d'aquesta decisió, l'acusació sumarà aquest càrrec al ja existent de genocidi a Srebrenica, una matança de la qual precisament avui es compleixen 18 anys.

Actualitzat
La sala d'apel·lació del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) ha anul·lat l'absolució a l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic d'un cas de genocidi a diversos municipis de Bòsnia i Hercegovina. Després d'aquesta decisió del TPII, l'acusació sumarà aquest càrrec al ja existent de genocidi a Srebrenica, una matança contra musulmans bosnians de la que precisament avui se'n compleixen 18 anys.

L'acusació de genocidi és segons els experts una de les més difícils de demostrar perquè la fiscalia ha de poder assegurar que el presumpte autor o responsable del crim tenia la intenció de cometre'l. Sobre la intencionalitat del càrrec de genocidi, els jutges van recordar en la seva sentència de fa un any que aquest factor no s'ha de demostrar necessàriament amb proves directes, sinó a través de factors com el "context general" del cas.

Això no obstant, la sala d'apel·lació s'ha referit ara a les condicions inhumanes a què els musulmans eren sotmesos a les presons, que estaven "superpoblades" fins al límit que els detinguts "havien de dormir de peu", com a elements probatoris d'un presumpte crim de genocidi. A més, els jutges han especificat que la fiscalia va presentar "extenses proves indirectes" per seguir incloent el càrrec de genocidi en diversos municipis de Bòsnia i Hercegovina.

Precisament, aquest dijous es commemora el 18è aniversari del genocidi de Srebrenica, en què 8.000 homes musulmans van morir a conseqüència de la repressió serbobosniana. En el moment de l'atac a Srebrenica el 1995, aquest enclavament estava protegit per forces internacionals de pau, per "cascos blaus" holandesos.

El TPII, que va obrir el judici a Karadzic a l'octubre del 2009, acusa l'exlíder serbobosnià de crims de guerra i lesa humanitat presumptament comesos durant la guerra civil a Bòsnia, entre 1992 i 1995, incloent aquesta matança de Srebrenica i l'assalt a Sarajevo. Karadzic va ser capturat el 21 de juliol del 2008 a prop de Belgrad, 12 anys després que el TPI ordenés la seva detenció, i pocs dies després va ser transferit a l'Haia.
Anar al contingut