Antonio del Castillo explicant els fets als mitjans
Sevilla

Reobren el cas Marta del Castillo: noves proves podrien inculpar altres sospitosos

La família de la víctima ha reunit indicis que assenyalarien com a assassí el germanastre de Miguel Caracaño i destaparien una trama d'estafes i falsedats per la concessió d'hipoteques

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció número 4 de Sevilla ha decretat la reobertura del cas de Marta del Castillo i ha ordenat que s'investiguin les noves proves que ha aportat la família de la jove.

En concret obre la causa que es va arxivar l'any 2013 contra el germanastre de Miguel Caracaño, Javier Delgado, en què el jutge, Francisco de Asís Molina, va considerar que no hi havia indicis de culpabilitat. Va argumentar que la versió de Caracaño era "fantasiosa, absurda, inconsistent, il·lògica i increïble".

Marta del Castillo va ser assassinada el 24 de gener del 2009 quan tenia 17 anys. Fins al moment, l'únic condemnat per la causa és Miguel Caracaño, a 21 anys i tres mesos de presó després que el seu germanastre l'acusés com a autor del crim. Mai s'ha trobat el cos de la jove.

Miguel Carcaño, escortat amb una forta protecció policial, en una imatge d'arxiu (EFE)

Segons el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), l'objectiu de la reobertura del cas és "comprovar la veracitat" de les noves pistes aportades i si aquestes proven "fets que poden conduir a aclarir el lloc on es troba el cos de la jove" o la possible participació de "terceres persones" en la seva mort i "que fins al moment no estiguessin processades per aquests fets".

El jutjat ha ordenat que siguin els mateixos Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat que porten investigant durant 11 anys la mort de la jove sevillana els que facin aquesta nova investigació, tot i que l'advocada de la família, Immaculada Torres, ha demanat al jutjat que ho assumís el grup d'Homicidis i Desapareguts de la Unitat Central de Delinqüència Especialitzada i Violenta, que s'encarrega de casos no resolts.

Va ser divendres passat quan la família de la víctima va sol·licitar al jutjat que reobrís les diligències contra Javier Delgado.

La família ha demanat que les reobrin perquè han reunit "indicis" que aquella versió de Carcaño "és veritat". Diuen que han descobert que es van "falsificar" diversos documents com ara "nòmines, la vida laboral o declaracions de la renda" per aconseguir una hipoteca de 108.000 euros.

Les noves pistes podrien permetre trobar el cadàver que han buscat en moltes ubicacions sense èxit.


"Una trama d'estafes i falsedats per la concessió d'hipoteques"

Antonio del Castillo, pare de Marta del Castillo, va explicar que la petició es va fer després de noves informacions que li va donar Carcaño quan el va visitar a la presó d'Herrera de la Mancha (Ciutat Real) el febrer de 2017, on li va dir que el seu germà havia matat la seva filla.

En aquesta visita, Miguel Carcaño li va explicar que la jove va morir per dos cops que li va donar el seu germà, Javier Delgado, amb la culata d'una pistola després d'una discussió entre tots dos, no per l'impagament d'un préstec, com va dir en una ocasió, sinó per l'encobriment "d'una trama d'estafes i falsedats per la concessió d'hipoteques", tal com afirma el pare de la víctima:

"La baralla va passar perquè s'estava a punt de descobrir un delicte que podia fer que els dos germans entressin a la presó."

"Un possible descobriment d'un frau de falsificació de documents en què hi ha més gent implicada, persones que reben diners."

A la baralla, Marta del Castillo va rebre cops mortals i els dos germans van portar el cos a la finca Majaloba, a La Rinconada (Sevilla), tot i que Delgado hauria canviat després el cos de lloc, segons afirma Antonio del Castillo.

"Tenim proves documentals que és cert que hi va haver una discussió per l'impagament de la hipoteca i que això, a més, comporta la sortida a llum d'un frau."

També ha assenyalat que l'última versió de Carcaño té "ara" una "credibilitat que abans no tenia" i el jutjat d'Instrucció "té motius" per reobrir la causa.

Segons el pare de la víctima, aquesta línia d'investigació pot "ser la causa" del crim.

"Delgado té la clau d'on és el cos."

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclista
Anar al contingut