Es reobre parcialment la C-13 després de més de 40 hores tallada per una esllavissada

Un nou despreniment a la C-13 obliga a donar pas alternatiu a la via a l'altura de Camarasa

RedaccióActualitzat

Ja es pot circular per la C-13 entre Rialp i Llavorsí. La via ha quedat reoberta aquest diumenge al migdia després de més de 40 hores tallada per una gran esllavissada de pedres. Només s'ha pogut reobrir un carril, que serveix per donar pas alternatiu als vehicles. La Generalitat reconeix que poden passar setmanes fins que la circulació es normalitzi.

Els operaris, que han treballat a contrarellotge, ja han instal·lat la malla de seguretat per prevenir que caiguin més roques a la carretera.

 

 

El carril obert permetrà millorar l'accés al nord del Pallars, on, fins ara, per arribar-hi calia fer una volta de més de tres hores. Els problemes a la C-13 condicionen l'accés a molts pobles de la zona i a les pistes d'esquí d'Espot, Tavascan i Virós. Durant el tall, l'única manera d'anar-hi era passant per l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran i el Port de la Bonaigua. Ara, cal fer un pas alternatiu.

L'esllavissada és uns metres després de la cruïlla per arribar a Port Ainé, l'única pista que s'ha salvat del tall. El fet que la C-13 hagi estat tallada en un dels caps de setmana amb més visitants al Pallars Sobirà ha afectat la comarca.

 

Dissabte, els restauradors i hotelers d'Esterri d'Àneu -la localitat més propera a l'estació d'esquí d'Espot- ja van notar un important descens de visitants i nombroses cancel·lacions.

Els alcaldes de les localitats afectades han reclamat més atenció i més inversions al Pallars Sobirà.

 

Despreniment d'una pedra a Camarasa

A la mateixa carretera, però 100 quilòmetres més cap al sud, també hi ha caigut aquest migdia una pedra de grans dimensions.

Al congost de Camarasa, a la Noguera, just després del pont del Pastor sobre el riu Segre, també s'ha hagut de donar pas alternatiu durant un parell d'hores. La roca no ha afectat cap vehicle.

L'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, ha denunciat la situació de la carretera a la zona:

 

Aquest 2019 hi ha hagut diversos despreniments a la xarxa de carreteres: a la C-17 a Ripoll, a la C-55 a Castellgalí, al Congost de Mont-rebei i a la carretera de Cornudella de Montsant. Per evitar incidents similars, la Generalitat canviarà el sistema de contractes de manteniment de carreteres. El conseller de Territori, Damià Calvet, ha avançat al programa "El suplement" que aquest canvi i noves partides pressupostàries es començaran a notar aquest 2020:

"Per a l'any vinent preveiem una sèrie de partides que s'apartaran del manteniment ordinari per dedicar específicament més diners a manteniment de talussos i de ferm. Hi haurà un manteniment més potent, a Esterri d'Àneu i a la resta del país. Hem canviat el sistema de contractes de manteniment de les carreteres i per a l'any vinent ja es notarà que serà més potent."

 

 

ARXIVAT A:
Mobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut