Placa indicativa de la seu del Consell General del Poder Judicial, a Madrid (EFE)
Placa indicativa de la seu del Consell General del Poder Judicial, a Madrid (EFE)

Renuncia un altre candidat al CGPJ perquè "s'ha compromès la independència judicial"

Luis Rodríguez Vega diu que "les circumstàncies actuals" li impedeixen "participar" en la renovació de l'organisme

RedaccióActualitzat

Després de la renúncia del jutge Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, aquest dimarts ha renunciat un altre dels candidats a vocal d'aquest organisme.

És el jutge Luis Rodríguez Vega, magistrat de l'Audiència de Barcelona i president de l'Associació Professional de la Magistratura, l'APM, a Catalunya, que és l'entitat que l'havia proposat per al càrrec.

 

Ho ha comunicat per carta a l'encara president del CGPJ, Carlos Lesmes, dient que "les circumstàncies actuals" li impedeixen "participar" en la renovació de l'organisme:


"Certs compromisos"

Preguntat per TV3 sobre quines són exactament aquestes circumstàncies, Rodríguez Vega ha dit que considera que la independència de la justícia està en entredit:

"Com a vocal acceptes certs compromisos, però no que es comprometi la independència dels tribunals."

Altres jutges candidats a vocal també s'estan plantejant seguir els passos de Rodríguez Vega i renunciar.

Una associació minoritària demana més renúncies

L'associació minoritària de jutges Foro Judicial Independiente ha celebrat la seva renúncia:

 


Aquesta associació ja va reclamar aquest dimarts que els candidats renunciessin per forçar el canvi de sistema d'elecció. En un comunicat, van assegurar que ara s'està vulnerant la separació de poders:

"L'actual sistema d'elecció dels membres del CGPJ és un greu atemptat a la independència judicial, al principi de la separació de poders i, en definitiva, als drets de tots els ciutadans."

Renovació en l'aire

La renovació del CGPJ la van acordar el PP i el PSOE amb un pacte que va col·locar el president del tribunal que ha de jutjar els líders independentistes acusats de rebel·lió, Manuel Marchena, al capdavant del Suprem i del CGPJ. 

Aquest pacte va quedar en entredit quan es va saber que el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, va dir en un missatge als seus senadors que el partit controlaria "des del darrere" la sala penal del Suprem.

Aquest dimarts, Marchena va fer pública la seva renúncia al càrrec, i el PP va donar per trencat el pacte amb el PSOE.

 

ARXIVAT A:
CGPJJudicial
Anar al contingut