Renovar el plasma de la sang pot alentir la progressió de l'Alzheimer

Un estudi de Grífols mostra resultats positius en malalts d'Alzheimer en estadi moderat, però no en els lleus

Xavier DuranActualitzat

Els resultats moderadament positius d'un assaig contra l'Alzheimer, presentats dissabte pels Laboratori Grífols, han creat un debat en cercles mèdics. L'estudi apunta que persones amb Alzheimer moderat presentaven un alentiment de la malaltia i milloraven les seves capacitats cognitives.

L'estudi anomenat AMBAR (Alzheimer Management by Albumin Replacement) està en fase III, la prèvia a demanar la seva autorització per a la comercialització -si bé als Estats Units està classificat encara com en fase IIb. Es van presentar en un congrés d'assaigs clínics sobre l'Alzheimer fet a Barcelona.

El tractament, que dura catorze mesos, consisteix a extreure plasma del pacient amb el procés conegut com a plasmafèresi i substituir-lo amb l'albúmina que Grífols produeix amb el nom comercial d'Albutein® 20%. Segons Antonio Páez, director mèdic de Grífols, els resultats en pacients amb Alzheimer en estadis moderats van ser positius i molt rellevants.

Segons els resultats presentats, en aquests pacients es va produir un alentiment del 61% en la progressió de la malaltia. Aquestes persones van mostrar millora cognitiva i de capacitat per fer activitats de la vida diària. En canvi, en el grup de pacients en un estadi lleu i en el grup control -pacients que rebien placebo- s'observaven lleus millores que no eren estadísticament significatives. En total, a l'estudi hi ha participat 496 pacients d'entre 55 i 85 anys.

Eliminar una proteïna del cervell

L'estudi partia de la hipòtesi que l'albúmina eliminaria la proteïna beta amiloide que s'acumula al cervell dels malalts d'Alzheimer. Circula en el plasma unida a l'albúmina, la proteïna més abundant en el plasma i produïda pel fetge. Substituir el plasma per albúmina ajudaria a eliminar la beta amiloide, com explica de manera molt gràfica Mercè Boada, investigadora principal de l'estudi:

"Jo li trec aquesta albúmina perquè està enganxada amb la beta amiloide, li trec el carretó ple de porqueria, entenent que la beta amiloide és la porqueria, i li torno el carretó buit perquè la torni a omplir".

A l'assaig hi han participat 41 hospitals europeus i americans. Juntament amb Grífols, l'estudi s'ha desenvolupat amb la fundació ACE de Barcelona -una entitat privada sense ànim de lucre- i el Centre de Recerca en la Malaltia d'Alzheimer de la Universitat de Pittsburgh.

Per a Isidre Ferrer, professor d'Anatomia Patològica en el Departament de Patologia i Terapèutica Experimental de la Universitat de Barcelona, l'estudi aporta una novetat, perquè el tractament de plasmafèresi s'havia assajat en malalties com l'esclerosi múltiple, però mai en processos neurodegeneratius. A més, s'ha fet en doble cec. Això vol dir que ni els metges ni els pacients sabien qui rebia medicació i qui rebia placebo, per evitar sensacions subjectives en la interpretació dels resultats.

Ferrer diu que els resultats van més enllà de la hipòtesi original:

"La hipòtesi inicial era que el recanvi plasmàtic podria afavorir l'eliminació de la proteïna beta amiloide que s'acumula al cervell. Sembla que l'efecte de la plasmafèresi és més complex, perquè deu eliminar altres elements del plasma que influeixen en la progressió de la malaltia. En aquest sentit, el tractament no sols sembla que és una bona aproximació terapèutica, sinó que també dona suport a considerar l'Alzheimer com una malaltia sistèmica, és a dir, que afecta altres regions de l'organisme."

Segons Ferrer, aquest resultat té implicacions en altres malalties neurodegeneratives.

Calen més estudis

Per al doctor José Luis Molinuevo, director científic del Programa de Prevenció de l'Alzheimer del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall (BarcelonaBeta Brain Research Center), els resultats són negatius en no haver pogut demostrar la hipòtesi, però mereixen més estudis:

"Han trobat un resultat significatiu en un subgrup concret de pacients en fase moderada. El valor d'aquest resultat, tal com va manifestar la comunitat científica dissabte en el congrés, necessita ser estudiat en detall. A la vegada, el coneixement dels resultats de les anàlisis addicionals que es faran, associats a l'assaig, podran posar en context el valor d'aquest resultat en fase moderada."

Calen, doncs, més estudis per avaluar millor els resultats i per què es produeixen. Però tenint en compte que ara com ara l'Alzheimer no té cap tractament efectiu, passos com aquest poden ser molt importants per als qui tenen la malaltia.

On sí que es van notar de manera immediata els efectes de l'estudi va ser a la borsa. Les accions del laboratori català van pujar més d'un 4% divendres, davant les expectatives de la presentació dels resultats. Aquest dilluns, el preu de venda va arribar a pujar en alguns moments vora el 20%, per acabar amb un 8,8% més que el tancament anterior.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutAlzheimer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut