Renovació del poder judicial: Sánchez amenaça de canviar la llei si el PP no pacta
Carlos Lesmes a l'acte d'entrega de despatxos de la nova promoció de jutges, a Barcelona

Renovació del poder judicial: Sánchez amenaça de canviar la llei si el PP no pacta

La reforma podria rebaixar la majoria necessària perquè les Corts nomenin els membres del Consell General del Poder Judicial, que estan en funcions des del desembre del 2018 perquè no hi ha acord entre els partits

RedaccióActualitzat

Fa gairebé dos anys que el màxim òrgan de govern dels jutges s'hauria d'haver renovat. El bloqueig polític ha fet que el Consell General del Poder Judicial estigui en funcions des del desembre del 2018, amb Carlos Lesmes al capdavant.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, se n'ha atipat i amenaça de canviar la llei per elegir els membres del Consell, si el Partit Popular es nega a pactar la renovació de l'organisme.

Pedro Sánchez ha dit, des de Brussel·les, que si continua el bloqueig, caldran decisions:

"Si el principal partit de l'oposició cada vegada que perd les eleccions bloqueja fins que guanya de nou les eleccions, entenc que el legislador haurà de prendre una decisió."

Amb el sistema actual, la renovació dels membres del CGPJ ha de rebre el suport d'una majoria qualificada de tres cinquenes parts de les Cambres. Encara no hi ha cap text que concreti per on aniria la reforma, però s'apunta que podria ser suficient amb la majoria absoluta.

 


Bloqueig del PP

La Llei Orgànica del Poder Judicial preveu que el CGPJ es renovi cada cinc anys, comptats des de la data de la seva constitució, i els presidents de Congrés dels Diputats i del Senat s'han d'encarregar de fer complir el termini.

Les Corts han de designar els vint vocals del Consell, la meitat a proposta del Congrés i l'altra meitat, del Senat.

Durant l'estiu, les dues formacions amb més pes parlamentari (PSOE i PP) van negociar la renovació, però els populars es van negar a pactar-ho amb un govern on estès Podem.

 

Al setembre, una majoria de Congrés integrada per PSOE, Unides Podem, ERC, JxCat, PNB, Més País, Compromís, Terol Existeix i Nova Canàries, que sumen 187 escons, va exigir a la resta dels grups cessar immediatament el bloqueig i van subscriure, en un comunicat, que "cap interès partidista o sectari justifica aquest comportament que contravé l'interès general de manera flagrant".

 


Limitar decisions

El president del govern espanyol també s'ha referit als nous nomenaments dins de la cúpula del Tribunal Suprem, tot i que el CGPJ està en funcions:

"Quan un govern, en aquest cas dels jutges, està en funcions podrà fer algunes coses i altres, no."

Aquesta setmana, el ple del Consell General del Poder Judicial ha votat sis nomenaments del Tribunal Suprem. El president del Consell, Carlos Lesmes, que també ho és del Suprem, no va fer cas de la petició de l'executiu d'ajornar-ho fins a la renovació del Poder Judicial.

ARXIVAT A:
CGPJ
Anar al contingut