Rellotges i polseres intel·ligents poden detectar la Covid abans dels símptomes
La mesura de paràmetres fisiològics pot ajudar a trobar individus amb la infecció fins i tot dies abans que en notin símptomes
Rellotges i polseres intel·ligents poden detectar la Covid abans dels símptomes
Rellotges i polseres intel·ligents poden detectar Covid abans dels símptomes
Els rellotges intel·ligents poden ajudar a detectar precoçment la Covid (Pixabay)

Rellotges i polseres intel·ligents poden detectar la Covid abans dels símptomes

La mesura de paràmetres fisiològics pot ajudar a trobar individus amb la infecció fins i tot dies abans que en notin símptomes

Xavier Duran
TEMA:
Coronavirus

Els rellotges i les polseres intel·ligents que mesuren l'activitat física i paràmetres fisiològics poden ajudar a identificar persones amb Covid dies abans que es manifestin els símptomes.

Així ho demostren dos estudis recents fets als Estats Units, on aproximadament un 20% dels ciutadans porten aquests dispositius.

El primer estudi s'ha publicat a Nature Medicine i l'ha dut a terme un equip encapçalat per Giorgio Quer, de l'Institut de Recerca Translacional Scripps de La Jolla, Califòrnia.

Els autors van desenvolupar una aplicació per a rellotge intel·ligent i mesuradors d'activitat I ho van combinar amb símptomes declarats pels mateixos participants. També van practicar tests de Covid.

En total, van reclutar, entre el 25 de març i el 7 de juny, més de 30.000 voluntaris. D'aquests, es van fer proves als que van declarar tenir símptomes possiblement relacionats amb la Covid. De tots, se'n van seleccionar 54 que van donar positiu i 279 que van donar negatiu.

Entre els participants, la gran majoria portaven un Fitbit, un terç un Apple HealthKit i menys del 10% estaven connectats a Google Fit.


El ritme cardíac i l'activitat durant la son

Creuant dades, els investigadors van constatar que poc menys d'un terç dels participants amb símptomes i que havien donat positiu tenien un ritme cardíac en repòs superior al normal. Per això, la conclusió és que la variació d'aquest ritme no és especialment significativa per detectar persones amb Covid.

En canvi, la correlació era més alta quan es mesurava l'activitat durant la son. Per tant, aquesta mesura sí que podia servir per discriminar entre positius i negatius.

Els autors reconeixen que la mostra és petita, però creuen que els canvis en paràmetres fisiològics mesurats per aquests dispositius poden millorar la identificació de persones amb símptomes que donarien positiu.

També assenyalen que entre les persones que pateixen Covid hi ha una diversitat de símptomes i respostes biològiques. Per això, consideren probable que les alteracions dels paràmetres fisiològics també variïn.

Per tot això, creuen que el sistema pot ser útil per identificar persones amb més risc de tenir Covid que no pas per fer un diagnòstic. Però com que es tracta de dispositius que poden monitoritzar de forma continuada i senzilla moltes persones, creuen que representen una bon complement als tests, realitzats a molta menys població i que no se solen repetir sovint en el mateix individu.

 

Rellotges intel·ligents

El segon estudi l'ha liderat Michael Snyder, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford, i es publica a la revista Nature.

En aquest cas, han utilitzat rellotges intel·ligents. Els autors expliquen que aquesta eina ja s'ha fet servir per a altres malalties. Així, els nivells d'oxigen permeten detectar precoçment la malaltia de Lyme, una infecció provocada per la picadura d'una paparra.

Altres estudis han demostrat que el ritme cardíac i la temperatura de la pell serveixen per detectar infeccions respiratòries, fins i tot asimptomàtiques. Per això, aquests dispositius s'han fet servir per observar com s'escampen per la població alguns virus.

Una altra aplicació és la detecció de fibril·lacions atrials, un tipus d'arrítmia en què el pols es torna irregular i sovint molt ràpid.

En aquest cas, els investigadors han fet un estudi retrospectiu per analitzar si els dispositius servirien per detectar de manera precoç la Covid. Van reclutar una mostra àmplia de vora 5.300 persones amb Covid confirmada o amb sospites de tenir-la.

També van agafar persones amb elevat risc d'infectar-se, per la seva feina o per relacions familiars. Una altra part eren persones amb malalties respiratòries desconegudes i, finalment, adults totalment sans que servien de control.

Als participants se'ls va demanar que portessin un dispositiu de polsera que detecta diversos paràmetres –Apple Watch, Fitbit o d'altres. També van aconseguir dades de set persones, obtingudes amb una altra recerca feta abans que aparegués la pandèmia.

Perquè els resultats fossin homogenis i coherents, els autors es van limitar a 32 persones infectades amb el SARS-CoV-2 i que duien un Fitbit.

Van observar que, d'aquests, n'hi havia 26 –el 81%- amb alteracions en el ritme cardíac. També van comprovar que 22 casos van ser detectats abans o en el moment que apareixien els símptomes. I en quatre casos es va detectar almenys nou dies abans.

Al mateix temps, van desenvolupar un algoritme per detectar online els primers estadis de la malaltia a partir del ritme cardíac. Finalment, van estudiar la relació entre el tipus de símptomes i la seva gravetat amb el ritme cardíac i l'activitat durant el son.


Una eina complementària

Els autors reconeixen diverses limitacions del seu treball. Així, expliquen que els dispositius utilitzats no han estat homologats per la FDA, l'administració Americana d'Aliments i Fàrmacs, perquè els utilitzin en diagnòstic precoç. També afirmen que l'estudi s'ha fet amb un grup petit de voluntaris.

Una altra limitació podia ser que els participants no portessin sempre el dispositiu.

També ressalten que el mètode descrit no permet discernir, ara com ara, entre la infecció per SARS-CoV-2 o per altres virus, perquè el ritme cardíac en repòs s'accelera en moltes afectacions respiratòries.

Per això, com en la recerca anterior, el mètode no serveix de diagnòstic, però sí que es podria utilitzar com alerta per fer proves.

Els investigadors creuen que durant una pandèmia qualsevol informació prèvia a l'inici de símptomes és valuosa i facilita el posterior seguiment d'aquestes persones amb altres proves.

Tal com expliquen, els actuals mètodes impliquen recollida i anàlisi de mostres i no es poden aplicar de forma senzilla a gran escala i de forma continuada.

En canvi, els dispositius portables no requereixen infraestructura ni personal especialitzat i serveixen per a un control continuat de la persona que els porta.

Per això, poden revelar alguns símptomes precoços que si bé no permeten fer diagnòstic sí que fan recomanable que es practiquin tests específics a aquella persona. O fins i tot plantejar un aïllament preventiu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Recerca científicaTecnologia
Anar al contingut