Rellogats o llogats pel triple: irregularitats en 360 pisos protegits a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat que un 13% dels habitatges de protecció oficial revisats no compleixen la normativa

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat gairebé 360 habitatges de protecció oficial (HPO) que els seus propietaris no fan servir com a residència habitual o relloguen per sobre del preu permès. Dels 2.700 pisos que ha visitat el consistori per confirmar que es compleix la normativa, en un 13% hi ha irregularitats.

En la majoria dels casos s'han trobat que els habitatges estaven rellogats sense autorització i per sobre del preu permès (més de 170 casos) i en 32 casos estaven buits. També han trobat pisos ocupats pels familiars dels propietaris, amb despatxos o que s'utilitzaven com a pisos turístics.

A Barcelona hi ha 16.000 pisos de protecció oficial. L'Ajuntament els vol visitar tots i ha començat pels primers que deixaran de tenir la qualificació HPO. 

La normativa no permet ni llogar-los ni cedir-los a altres persones, excepte en casos en què l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ho autoritzi. També estableix que s'hi ha de viure.
 

A Barcelona hi ha 16.000 habitatges de protecció oficial


Multes de 4.000 a 45.000 euros

Fuensanta Alcalá, cap de Disciplina d'Habitatge i Inspeccions de l'Ajuntament de Barcelona, explica amb què s'han trobat visitant els pisos:

"Hi ha gent que els estava llogant pel doble o pel triple. El que entenen els usuaris és que és seu i el poden llogar pel preu que volen."

Dels pisos en què s'han detectat irregularitats, s'està en el procés de deixar-los en un preu taxat o de passar-los a la mesa d'emergència. La regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, assegura que es vol recuperar la funció social dels habitatges.
 

 

Lucía Martín, regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona


L'Ajuntament avisa que perseguirà i multarà tots els casos i insta la Generalitat a fer el mateix. A Catalunya, hi ha més de 100.000 habitatges de protecció oficial.

Martín ha demanat al govern català que exerceixi les competències que té d'inspeccionar i sancionar el mal ús dels pisos protegits. També ha acusat la Generalitat de "deixadesa de funcions" en aquesta tasca i ha criticat que la condició d'HPO caduqui:

"Cal establir la qualificació permanent per als habitatges protegits i també que comenci a exercir les competències que té en matèria d'inspecció."

De moment, 12 propietaris han pagat multes que van dels 4.000 als 45.000 euros. S'han obert 60 expedients sancionadors i el consistori assegura que ja ha cobrat més de 125.000 euros.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut