El riu Ter al seu pas per Susqueda
El riu Ter al seu pas per Susqueda (ACN)

Relaxen encara més les restriccions per sequera al Ter-Llobregat: municipis afectats i mesures

A Darnius-Boadella, la pujada de reserves també permet baixar de l'emergència II a l'emergència I

RedaccióActualitzat

Les pluges de les últimes setmanes han fet que les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat dupliquin les de fa tres mesos --ara estan al 38,5%--, i aquestes bones dades han permès al govern aixecar part de les restriccions per sequera. També han millorat les de l'àmbit Darnius-Boadella, que estan al 23%.

Aquest dimarts, el govern en funcions ha anunciat que el sistema Ter-Llobregat passa de la fase d'excepcionalitat a la d'alerta, de manera que es redueixen les restriccions en 202 municipis, on viuen prop de 6 milions de persones, principalment a l'àrea de Barcelona. Darnius-Boadella, a l'Alt Empordà, recula un grau dins de la fase d'emergència, i passa del II a l'I. 

En roda de premsa, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que en aquesta època "ha plogut més del que pertocaria" i això ha facilitat l'aixecament de restriccions. Malgrat això, ha destacat que "d'aigua, ni ens en sobra ni ens en sobrarà", de manera que "és important que continuïn les pràctiques d'estalvi".

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha qualificat d'"abismal" la diferència en les reserves respecte a fa tres mesos, i ha explicat que estan al nivell de l'octubre del 2022. 

"Hem anat superant tots els estadis, i des de fa dos mesos hem pogut recular, però la sequera no s'ha acabat. Hi ha zones del país preocupants, a Riudecanyes i Siurana la sequera continua molt greu"

Al Ter-Llobregat, l'aixecament de mesures implica que el límit del consum diari augmenta de 230 a 250 litres per habitant, i que es relaxen les restriccions d'aigua en usos com ara el reg agrícola, els usos ramaders, els industrials i els recreatius que impliquin reg, com ara el golf.

Es retorna així a l'alerta, una fase a què es va entrar el novembre del 2022. El canvi de fase entrarà en vigor a inicis de la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

A Darnius-Boadella, el pas a emergència I implica que la dotació diària passa de 180 a 200 litres per habitant als 17 municipis que en formen part.

Amb aquests canvis, hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 52 (785.232 habitants) en prealerta; 255 (més de 6 milions d'habitants) en alerta; 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

 

Consulta la fase en què es troba el teu municipi

En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.

Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent, que s'abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat. 

 

Taula de la situació municipi a municipi

A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi a municipi on es mostra la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.


Cal tenir present que Catalunya es divideix en dues demarcacions, pel que fa a la gestió de l'aigua, i l'ACA només té plenes competències en les conques internes, com la de Ter-Llobregat o Darnius-Boadella.

Les conques intercomunitàries --que afecten els rius que travessen diverses comunitats autònomes, com són el riu Ebre, el Segre, les dues Nogueres i la Garona-- les gestiona conjuntament amb l'Estat, i els barems i nivells d'alerta no són iguals en cada cas.

 

Així queden les restriccions al sistema Ter-Llobregat

La situació d'alerta permetrà disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 250 litres. Així mateix, es relaxen les mesures d'estalvi, que queden així:

- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).

- Reducció del 10% dels consums d'aigua en usos ramaders (en excepcionalitat era del 30%).

- Reducció del 5% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en excepcionalitat era del 15%).

- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg).

- Ja no està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. Sí que s'estableix una reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins i la prohibició d'omplir fonts ornamentals i llacs artificials. També es permet la neteja --pública-- de carrers amb mànegues d'aigua, però amb el mínim consum possible.

- Ja no està prohibit el reg de gespa.

- Es relaxen les restriccions per a omplir piscines, tot i que segueix havent-hi limitacions.

 

Així queden les restriccions al sistema Darnius-Boadella

La situació d'emergència I permetrà disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 200 litres. Així mateix, es mantenen les mesures d'estalvi següents:

- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).

- Reducció de l'ús de l'aigua per a usos ramaders del 50%.

- Reducció del 25% dels consums d'aigua dels usuaris industrials.

- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans).

- Queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes en jardins públics si es fa amb aigua regenerada o freàtica). 

- Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores. Ja no és obligatori el tancament total de les dutxes en equipaments esportius.

- Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut