Relacionen hiperactivitat, autisme i addiccions amb un dels plaguicides més utilitzats
La URV troba més evidències d'efectes neurotòxics del clorpirifòs, un pesticida molt utilitzat
Relacionen hiperactivitat, autisme i addiccions amb un dels plaguicides més utilitzats
És un dels plaguicides més utilitzats al món, i també un dels més qüestionats Font: URV

Relacionen hiperactivitat, autisme i addiccions amb un dels plaguicides més utilitzats

La URV troba més evidències d'efectes neurotòxics del clorpirifòs, un pesticida molt utilitzat

Actualitzat
TEMA:
Salut

El clorpirifòs (CPF) és un dels plaguicides més utilitzats al món, i també un dels més qüestionats pels seus efectes nocius per a la salut. Tot i haver-hi evidències dels seus potencials efectes sobre el desenvolupament, segueix estant permès per a usos agrícoles a Europa i als Estats Units, mentre que països com Tailàndia ja l'han prohibit.

Més llum sobre els perjudicis d'aquest plaguicida

Un estudi ha analitzat les afectacions conductuals i moleculars derivades de l'exposició al clorpirifòs, que ja té efectes sobre la salut demostrats i que ara aquest treball relaciona amb hiperactivitat, autisme i addiccions.

Fet per investigadores delCentre de Recerca en Neurocomportament i Salut (Neurolab), del Centre de Recerca en Desenvolupament i Mesura de la Conducta (CRAMC) de la URV, i també un grup investigador del Centre de Recerca en Salut (CEINSA), de la Universitat d'Almeria, aporta més llum sobre els perjudicis de l'exposició, a dosis molt baixes, a aquest plaguicida.

Hiperactivitat, autisme i addiccions

Entre les principals conclusions d'aquest estudi han trobat que l'exposició al CPF podria tenir efectes neurotòxics relacionats amb hiperactivitat, autisme i addiccions i provocar efectes sobre l'aprenentatge i la memòria. Es tracta d'un treball pioner en l'anàlisi dels efectes conductuals i moleculars a curt, mitjà i llarg termini de l'exposició a aquest plaguicida.

En declaracions al 324.cat, Maria Teresa Colomina, catedràtica de Psicobiologia i investigadora del grup de recerca Neurolab de la URV i investigadora del CRAM, assegura que aquestes noves evidències que s'han trobat ens poden ajudar a reivindicar:

"Necessitem fer pressió a nivell administratiu perquè es prohibeixi aquest plaguicida."

La catedràtica i investigadora explica que l'ús d'aquest plaguicida és tan massiu que pràcticament tothom hi queda exposat:  

"L'efecte global sobre la societat pot arribar a ser molt important."

 

Colomina, que porta més de 6 anys participant en diferents estudis sobre aquest insecticida, afegeix que l'exposició al clorpirifòs també pot afectar el vessant més de la conducta social i les relacions humanes, un aspecte "menys conegut però igualment important". El fet que s'hagin trobat resultats amb una exposició amb dosis tan baixes és, segons Colomina, una evidència més que "els resultats són rellevants".   

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van administrar dosis baixes d'aquest compost a cries de rates i ratolins nounats, una etapa de la vida que es caracteritza per presentar un estat de desenvolupament del sistema nerviós central similar al que s'observa en humans en les últimes setmanes de gestació i primeres després del naixement.

Els autors van trobar que l'exposició durant aquest període va induir comportaments anòmals, que normalment s'observen en diferents patologies psiquiàtriques i neurològiques, com és el cas d'un augment de l'activitat motora en l'adolescència (associat al trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat), un augment de les respostes impulsives (associades a patologies tan diferents com l'autisme o les addiccions) o una disminució progressiva de la motricitat amb l'edat (associat a patologies neurodegeneratives com la malaltia de Parkinson).

A més, mitjançant estudis neuropsicofarmacològics, també van veure com aquesta exposició va modificar un dels principals sistemes de neurotransmissió del sistema nerviós central, el colinèrgic, la progressiva degradació del qual és un dels principals correlats fisiopatològics de l'Alzheimer. Aquesta troballa va en la línia d'altres estudis fets amb humans que relacionen l'exposició dels compostos del plaguicida amb  aquesta malaltia.

ARXIVAT A:
SalutInvestigadors catalans
Anar al contingut