Membres de la Federació de Persones amb Sordesa de Catalunya, a l'octubre provant mascaretes transparents (Europa Press / ACAPPS)

Regulen les mascaretes transparents i endureixen els requisits de les higièniques

El Ministeri de Consum emet una ordre que prohibeix que es pugui dir "higièniques" a les mascaretes que no tinguin la certificació d'un laboratori

RedaccióActualitzat

El Butlletí Oficial de l'Estat, el BOE, ha publicat aquest divendres una ordre del Ministeri de Consum que regula la comercialització de les mascaretes que porten la denominació d'"higièniques", és a dir, les que no són d'ús no sanitari.

Per fer-les més segures, aquesta ordre augmenta els requisits per poder vendre-les i també regula per primera vegada les mascaretes que són parcialment transparents, que permeten veure la boca.

Aquesta regulació l'havien demanada des de fa mesos col·lectius com els sords, que han tingut molts problemes de comunicació durant la pandèmia a causa de l'opacitat de les mascaretes, que els impedeix poder llegir els llavis.

En concret, el ministeri ha fet força cas a la campanya engegada per una persona sorda, Marcos Lechet, a la web Change.org demanant-ho, i que ha aplegat més de 100.000 firmes.

Lechet ho ha celebrat aquest dijous a Twitter dient que li havia trucat el mateix ministre de Consum, Alberto Garzón, per explicar-li l'aprovació de l'ordre:


 

Blinda el concepte de "mascareta higiènica"

De tota manera, l'ordre no prohibeix la venda de mascaretes no homologades de tela o altres materials, només prohibeix que se les anomeni "higièniques":

"Es pretén evitar que es puguin comercialitzar sota la denominació de mascareta higiènica o cobertor facial comunitari aquells altres cobertors facials que no compleixen amb els requisits exigits i necessaris per a l'ús previst dels mateixos."

El punt més important és que a partir d'ara totes les mascaretes que es venguin amb el nom d'"higièniques", també han d'estar certificades per un laboratori.

A més, els laboratoris s'arrisquen a greus sancions si no segueixen les normes fixades a l'ordre, fins a 5 anys de tancament:

"Des d'avui només es podran comercialitzar com a mascaretes higièniques les que hagi testat un laboratori acreditat."


Facilitar la lectura dels llavis

L'ordre regula les mascaretes que tenen una part transparent que no deixa passar l'aire, que són les que permeten millor veure la boca i llegir bé els moviments dels llavis.

Hauran de ser prou transparents i no entelar-se, a més de garantir que no dificulten la respiració a la persona que les porta.

mascaretes transparents per poder llegir els llavis
Mascareta transparent per poder llegir els llavis


Informació clara i exhaustiva

Totes les mascaretes higièniques a la venda hauran de portar informació sobre les normes i les especificacions tècniques que s'han seguit per fabricar-les.

Aquesta informació haurà d'incloure l'eficàcia i la resistència a la respiració i, en el cas de les reutilitzables, quantes vegades es poden rentar i quina pèrdua d'eficàcia hi ha pels rentats.

L'ordre especifica les normatives que han de fer servir els laboratoris, i els dona 6 mesos per acreditar la seva capacitat d'aplicar-les.

També fixa en 30 dies el termini perquè totes les mascaretes higièniques que hi ha al mercat s'adeqüin a les noves reglamentacions.

Protegir els consumidors de fraus i abusos

Segons el ministre Garzón, l'objectiu de l'ordre és "garantir la protecció davant del virus", i tenir "una eina addicional davant de fraus i abusos contra els consumidors":


 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut