Cementiri Pomer. Foto: Miguel Ángel Capapé
Cementiri Pomer. Foto: Miguel Ángel Capapé
Saragossa

Regidors de Saragossa paguen amb el seu sou l'exhumació de fosses de la guerra civil

A més es va fer una recollida de fons i es va arribar als gairebé 19.000 euros

RedaccióActualitzat

Una aportació procedent dels sous de l'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, i quatre regidors més ha permès finançar l'exhumació dels cossos de deu víctimes de la guerra civil al poble saragossà de Pomer.

Les exhumacions han estat impulsades per l'associació memorialista aragonesa Arico i les famílies de les víctimes. El treball previ havia estat finançat gràcies a un ajut de la Diputació Provincial de Saragossa.

Les tasques d'exhumació estaven previstes per al dia 13 de novembre i havien de comptar amb una subvenció del Govern d'Aragó. No obstant això, un problema administratiu va fer que no ho poguessin dur-se a terme, explica Miguel Ángel Capapé, president de l'entitat memorialista Arico (Associació per a la Recuperació i Recerca Contra l'Oblit):

"L'ajuda estava concedida, però el mateix dia 13, quan vam arribar al poble, ens van comunicar que s'havien de justificar les despeses en aquestes mateixes dates, i això ens resultava impossible perquè no havíem començat les exhumacions".

"Vam haver de renunciar a l'ajuda", amb la qual havien de dur a terme la documentació de les fosses i la recuperació dels cossos. De fet, havien ajornat els treballs a l'espera dels diners de la comunitat després de decidir que, un cop localitzats, no podien tornar a ser enterrats abans d'emprendre la següent fase. "Això és una cosa molt dolorosa per a les famílies", explica.

Van decidir una recollida de fons

En aquesta situació, van optar per promoure una recollida de fons, en què "la resposta ha estat molt bona". De fet, va ser superior a les expectatives, ja que permetrà finançar també l'estudi antropològic dels cossos i l'extracció de mostres d'ADN per creuar-la amb els familiars i identificar cada una de les restes.

Les aportacions, tal com explica Capapé en el seu perfil de Facebook, van arribar als 18.820 euros, als quals se n'han de sumar algunes més arribades en els darrers dies. Això va permetre finançar la totalitat dels treballs, a més de retornar als familiars de les víctimes els 5.000 que havien avançat. "Aquesta era una de les condicions", assenyala.

Entre els donants, que inclouen particulars, hi ha entitats com Mhuel (Moviment Cap a Un Estat Laic) i Amical Mathausen. Es troben l'alcalde Santisteve (3.400 euros), la vicealcaldessa Luisa Broto (1.100) i els regidors Teresa Artigas (1.100), Elena Giner (1.100) i Fernando Rivarés (1.500).

 


Sumen 8.200 euros, procedents, en tots els casos, del sobrant dels tres salaris mínims interprofessionals que reben com a salari mensual, i que dediquen des de l'inici de la legislatura a associacions, moviments socials i altres causes. "Això permet donar resposta a iniciatives que es queden fora del circuit de les subvencions", expliquen fonts de Saragossa en Comú.

I remata l'alcalde Santisteve:

"Hem decidit apostar per cobrir la subvenció que li havien denegat a Arico. Creiem que és de justícia contribuir a la reparació d'aquests fets i, sobretot, que pugui ser aclarida la forma en què van morir les víctimes".

Anar al contingut