Reforçar la proximitat, els criteris de la preinscripció escolar aquest curs

La retirada dels punts complementaris per a celíacs i per ser fill d'exalumne, entre les novetats d'enguany

RedaccióActualitzat

La preinscripció pel curs escolar 2019-2020 arrenca amb fort augment de places a secundària, i el manteniment de l'oferta a l'educació infantil, malgrat que la població en aquesta etapa segueix una tendència demogràfica a la baixa.

Aquest divendres s'ha iniciat el període de preinscripció a infantil, primària i secundària als centres públics i concertats catalans. Enguany s'eliminen les puntuacions sobre dos criteris: la celiaquia i el de familiars ex-alumnes al centre escollit.

Són mesures d'el departament d'Educació en el marc de la lluita per l'equitat en l'accés al sistema educatiu. Sí que segueix donant punts el fet de tenir germans matriculats al centre, o viure-hi o treballar-hi a prop. Precisament la proximitat al centre és un criteri que es vol reforçar.

Mentre les places de P3 es mantenen, a secundària s'amplia l'oferta amb una quarantena de nous grups, a més de la posada en marxa de 25 nous instituts escola per afavorir la continuïtat pedagògica entre cicles. El període d'inscripció acaba el 9 d'abril.

Les famílies podran presentar les sol·licituds fins el 9 d'abril a l'escola. La llista ordenada definitiva es farà pública el 14 de maig, després de la resolució de les reclamacions, mentre que l'oferta final serà l'11 de juny.

El curs escolar començarà el dia 12 de setembre.

 

Hi ha nous models de famílies que no sempre encaixen amb els criteris de l'administració

Famílies reagrupades demanen poder portar els fills al mateix centre escolar i que se'ls computin els 40 punts de germans en la preinscripció.

Si dos menors comparteixen un dels progenitors però no conviuen en el mateix nucli familiar no són considereats germans a efectes de rebre els 40 punts que s'atorguen si es té un germà matriculat al centre. 

 

El Marc Crespo és un pare separat que denuncia les dificultats per portar el fill del seu segon matrimoni a la mateixa escola on porta els fills amb la primera parella. No li donen la puntuació màxima, tot i que són germans:

"No deixen de ser germans per molt que tinguin nuclis familiars diferents, és indignants que no se'ls consideri germans, és absurd. El que em sap més greu és que els meus fills no son germans"

 

El curs que ve el petit ha de començar a P3, però no té assegurat poder anar al mateix centre que la seva germana. La nena és fruit d'un matrimoni anterior i en té la custòdia la mare, amb qui viu. I, tot i que conviu amb el germà petit pràcticament la meitat del temps, els han dit que no té dret als 40 punts que es concedeixen als qui tenen un germà matriculat al centre.

El Departament d'Educació assegura que ja tenen en compte les diferents realitats de les famílies reconstituïdes. Ara bé, la normativa preveu només donar punts per germans a aquells que conviuen al mateix domicili, tinguin o no vincle sanguini.

Per tant, preval el padró per damunt de tot amb l'objectiu de facilitar la conciliació familiar, tot i que en el seu cas l'efecte sigui tot el contrari.

El Marc Crespo denuncia que per l'administració només té un fill:

"Podríem trobar-nos que l'any que ve un germà anés a una escola i l'altre a una altre i no els podria portar com fins ara. A ulls de l'administració només tinc un fill i això no és lògic."

 

Tampoc es pot beneficiar de ser família nombrosa ni d'una millor tarificació social a l'escola bressol. Se n'han queixat al Consorci d'Educació de Barcelona, que els ha recordat la normativa, i també al síndic de greuges.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut