Reflexions dels expresidents Mas, Montilla i Puigdemont sobre la crisi sanitària

Mas assegura que "el sistema s'aguanta pels salaris baixos però s'haurien d'equiparar als països de la Unió Europea"

Genís CormandActualitzat

Tres presidents de la Generalitat davant la crisi del coronavirus. Des del confinament, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont proposen una reflexió sobre el que ha passat, com pot marcar aquesta generació i què pot canviar en un futur.

El confinament va irrompre de sobte sobre milions de ciutadans, sense temps per reflexionar ni marge per entendre-ho. 

Artur Mas reconeix que el sistema sanitari ha patit un infrafinançament crònic, des dels anys setanta i vuitanta i amb l'austeritat i les retallades de la crisi econòmica. "El sistema sanitari s'ha tornat a posar a prova i ha donat una resposta positiva", reconeix Mas, "però hi ha d'haver un moment que el sistema de salut, començant per la retribució dels professionals, sigui la que correspon a un país del segle XXI".

"Un bon sistema de salut com el que tenim, el tenim i s'aguanta perquè els salaris són baixos. Si els salaris que haurien de cobrar tota la gent del món de la sanitat i d'altres també, però sobretot de la salut, fossin els salaris que toquen..., no hi hauria diners per pagar-ho."

 

Segons Montilla, "la nostra generació, ni la dels meus pares tampoc, no havia patit mai cap pandèmia". "Potser per això molta gent va pensar que no era tan greu", afegeix.

"Hi havia més un desig que això no arribés a ser el que finalment ha sigut."


L'expresident socialista creu que s'haurà de reforçar més la sanitat pública i valorar més la pagesia, que ha donat resposta a les necessitats dels ciutadans.

Per Carles Puigdemont, "aquesta crisi ens ha accelerat l'entrada al segle XXI". Des de Waterloo, l'expresident es fixa en com ha canviat la idea del teletreball, de la gestió online: 

"La crisi ha fet entrar de manera sobtada i dolorosa en un món que la tecnologia ja havia preparat fa dues dècades."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut