La definició de vellesa s'hauria d'ampliar a aspectes positius, segons Amics de la Gent Gran (Pexels/Anete Lusina)

"Reescrivim la vellesa", la campanya per canviar la definició que en fa la RAE

La fundació Amics de la Gent Gran ha engegat una recollida de firmes contra el significat de "vellesa" que consideren pejoratiu i carregat de prejudicis

La vellesa té una visió social negativa, segons denuncia la fundació Amics de la Gent Gran, que assenyala que l'edat és la tercera causa de discriminació, darrere del sexisme i el racisme.

Per la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua, la vellesa és l'edat senil, però no només. Amics de la Gent Gran ha engegat una campanya adreçada a la RAE, sota el nom "Reescrivim la vellesa". Recull firmes per eliminar el que consideren un "significat pejoratiu i carregat de prejudicis que exclou i invisibilitza les persones grans", que mostraria aquesta accepció:

"Xacres, manies, actituds pròpies de l'edat dels vells"

És un sentit que no es recull a la definició de "vellesa" del DIEC, el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans.

"La RAE només té accepcions negatives i creiem que exclou paraules com experiència, aprenentatge o saviesa, que també formen part de la gent gran", explica el director d'Amics de la Gent Gran, Albert Quiles, que recorda que "hi ha una gran diversitat de persones i estils de vida".

Dins de la vellesa hi ha també persones com la Maria Teresa Pertussini, una exmestra de 86 anys amb una actitud d'aprenentatge constant i que gaudeix de les noves tecnologies, com es pot veure en aquest vídeo:

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut