Reduir la quarantena: Salut xifra en "un 1%" els asimptomàtics que no es detectaran
Argimon admet que "el més segur" són 14 dies, però defensa la reducció fins a 10 per aconseguir que es respecti més l'aïllament
Reduir la quarantena: Salut xifra en "un 1%" els asimptomàtics que no es detectaran

Reduir la quarantena: Salut xifra en "un 1%" els asimptomàtics que no es detectaran

Argimon admet que "el més segur" són 14 dies, però defensa la reducció fins a 10 per aconseguir que es respecti més l'aïllament

Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Reduir la quarantena perquè es compleixi millor, l'argument de Salut per escurçar-la
Equips sanitaris fent proves PCR a Santa Eugènia, a Girona (ACN/Aleix Freixas)

A partir de la setmana que ve, les quarantenes dels contactes estrets d'un positiu es reduiran dels 14 dies actuals fins als 10. S'equiparen, d'aquesta manera, als dies d'aïllament que han de complir les persones que donen positiu de Covid. Salut Pública ha anunciat la modificació aquest dimarts al matí, un canvi que respon a la voluntat que es compleixin millor les quarantenes.

En una compareixença a la tarda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha recordat que el compliment ara "no arriba al 50%" i ha argumentat que confien que hi hagi un acatament millor amb la reducció de 4 dies.

Argimon ha admès que "no hi ha consens" entre els experts sobre la conveniència d'escurçar ara la quarantena dels contactes. "Sí que hi ha un consens. Que el més segur són 14 dies", ha matisat, tot afegint que "com en tot, és una balança" i s'ha valorat el benefici que es pot obtenir en passar de 14 dies a 10.

 

 

S'assumeix un risc "de l'1%"

Per explicar-ho, ha plantejat un exercici teòric, en el qual hi ha 1.000 contactes estrets de positius de Covid, dels quals un percentatge elevat, el 18%, donaran positiu. D'aquests, el 80% desenvoluparan la malaltia els 10 primers dies, i un 20% entre els dies 10 i 14. "Per tant, 36 de les 1.000 persones desenvoluparan la malaltia més enllà del dia 10", ha explicat.

 

Argimon admet que 14 dies de quarantena és el que genera més consens

 

Argimon ha afegit que suposen que, d'aquestes 36 persones, el 70% tindran símptomes entre els dies 10 i 14. "Tenint símptomes i sabent que estan en postquarantena, són persones que acaben consultant la seva metgessa o infermera. S'identifiquen com a casos i se'ls recomana l'aïllament", ha dit.

Fent els càlculs, queda un 30% de persones que no té símptomes. "Per tant, 11 persones que no acabarem d'identificar. És un 1%. Aquest és el risc que pressuposem que ens podem trobar quan reduïm aquesta quarantena", ha justificat.

És a dir, que s'assumeix el risc de no detectar l'11% de positius asimptomàtics amb la hipòtesi que, en conjunt, es respectaran més els 10 dies d'aïllament que no pas les dues setmanes. "Ho haurem de demostrar, és una hipòtesi", ha reconegut el secretari de Salut Pública, que ha admès que, si funciona, s'ho replantejaran.

 

 

Mendioroz: "Reduir la durada és molt rellevant"

 

Reduir la quarantena perquè es compleixi millor, l'argument de Salut per escurçar-la
Un home esperant per fer-se una PCR a Reus (ACN/Núria Torres)

 

Aconseguir un bon compliment de la quarantena és un repte per als responsables de controlar la pandèmia. El responsable de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha admès que és "difícil" complir els dies d'aïllament, però ha insistit que cal fer-ho:

"Reduir la durada de l'aïllament és, per nosaltres, molt rellevant. És l'únic tractament que tenim per evitar contagis un cop el contagi inicial ja s'ha produït. És la manera de no exposar la resta."


Mendioroz ha afegit que saben que la gent ha de treballar o s'ha d'ocupar d'altres persones. "Si proposem reduir aquest temps és per afavorir el compliment i que aquesta taxa de gent que no ho fa, es plantegi si durant 10 dies soc capaç de fer-ho", ha manifestat.

També cal que els contactes estrets estiguin molt alerta de possibles símptomes del coronavirus un cop passats els 10 dies. "La persona pot començar a tenir símptomes. Encara que surti de l'aïllament, ha de ser conscient que s'ha reduït el període en el qual hauria d'haver estat aïllat", ha destacat.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut