Trànsit intens a Barcelona
El trànsit intens és una de les fonts d'ozó (Flickr)

Reduir la contaminació per ozó evitaria més de 6.000 morts anuals a tot el món

Un estudi sobre més de 400 ciutats mostra l'impacte en la salut d'aquest contaminant secundari, el límit del qual s'ha superat a Catalunya 125 cops el 2019

Xavier DuranActualitzat

L'exposició diària a nivells elevats d'ozó està associada amb un risc més elevat de mort. Amb mesures més estrictes contra la contaminació s'haurien evitat unes 6.000 morts anuals a tot el món. Així ho conclou un estudi publicat a la revista "British Medical Journal".  

L'estudi ha estat coordinat per Ana María Vicedo-Cabrera i el seu equip de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropicals de Londres. Entre el gran nombre d'investigadors que hi han participat, hi ha Aurelio Tobías, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua, centre del CSIC a Barcelona.

L'ozó és una de les formes en què es presenta l'oxigen i la seva fórmula és O3. Si bé a l'estratosfera, a una altura d'entre 15 i 50 quilòmetres, és essencial per protegir-nos dels raigs ultraviolats del Sol, a nivell terrestre és tòxic.

Es tracta d'un contaminant secundari, que es produeix quan la radiació solar incideix en substàncies com els òxids de nitrogen, emesos sobretot pels vehicles dièsel i també per plantes de combustió. És més usual quan la radiació i la temperatura són més intenses i per això, a l'estiu, es pot arribar a prohibir el trànsit en algunes ciutats.
 

Estudiades més de 400 ciutats

Els investigadors van analitzar la mortalitat diària, el clima i els contaminants presents a l'aire de 406 ciutats de 20 països de tot el món. I van relacionar aquestes dades amb més de 45 milions de morts produïdes entre 1985 i 2015. La seva conclusió és que mantenint uns nivells de contaminació sota el llindar marcat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'haurien evitat milers de morts cada any.

Els nivells màxims recomanats oscil·len entre els 100 ug/m3 (micrograms per metre cúbic) de l'OMS i els 160 fixats en l'estàndard xinès de qualitat de l'aire. Entremig hi trobem els 120 de la directiva de la Unió Europea i els 140 de l'estàndard de qualitat de l'aire als Estats Units.

L'article assenyala que, de mitjana, un augment de 10 micrograms per metre cúbic d'ozó entre el dia anterior i l'actual s'associa a un augment del risc de mort del 0,18%. Aurelio Tobías especifica què significa això:

"Aquesta troballa reforça l'evidència d'una possible associació directa i equival a 6.262 morts addicionals cada any o el 0,2% de la mortalitat total a les ciutats estudiades."

 

Nivells superats a Catalunya

Al llarg del 2019, a Catalunya es va superar 125 vegades el límit d'ozó que obliga les administracions a informar la població, establert en 180 ug/m3. També es va superar 9 vegades el límit d'alerta, situat en 240 ug/m3, que les obliga a adoptar mesures.

La mesura més adequada per reduir els nivells d'ozó, sobretot en èpoques caloroses, és reduir el trànsit. Però hi ha un problema afegit: l'ozó viatja pel territori i el que es genera a Barcelona i els seus voltants acaba afectant Osona. Per tant, la protecció de la qualitat de l'aire en aquesta comarca requereix reduir el trànsit a la capital catalana i l'àrea que l'envolta.
 

 

ARXIVAT A:
SalutMobilitatContaminació
Anar al contingut