Recuperen una falcata, una espasa ibera a la venda a internet amb 202 peces més
La falcata ibera té un gran valor perquè no ha estat inutilitzada segons el ritual funerari (EFE/CNP)

Recuperen una falcata, una espasa ibera a la venda a internet amb 202 peces més

L'espasa, d'entre el segle III i II aC, té un gran valor arqueològic perquè no ha estat inutilitzada segons el ritual funerari

Actualitzat

La Policia Nacional ha recuperat una espasa ibera --una falcata-- de gran valor històric i que havia estat espoliada. Ha detingut la persona que la tenia, un home de Jaén, i s'han recuperat 202 peces arqueològiques més que, juntament amb la falcata, intentava vendre per internet.

La falcata data d'entre els segles III i II abans de Crist i s'ha pogut localitzar a través de la xarxes socials. El detingut està acusat de delicte contra el patrimoni històric i apropiació indeguda.


La investigació va començar arran de la publicació en una coneguda xarxa social de la consulta d'un usuari sobre una falcata ibera amb empunyadura en forma d'au, i que la policia va reconèixer que procedia d'un espoli.

Després de confirmar l'existència de la peça arqueològica, en van determinar la ubicació per recuperar-la. Els investigadors van identificar la persona que havia posat la falcata a la venda, un home que residia en una localitat de Jaén.

El sospitós no només tenia la falcata, sinó 202 peces més posades a la venda i que també es van poder recuperar.

Es van recuperar 202 peces arqueològiques més en poder del detingut (EuPress/CPN)

Una falcata sense amortitzar

La falcata és la peça més valuosa del conjunt recuperat. Té una empunyadura en forma d'au, restes de plata a la fulla i es troba en molt bon estat, però el seu valor és encara més gran perquè és una espasa que no ha estat amortitzada.

Això vol dir que no ha estat inutilitzada, com es feia en morir el guerrer que la brandava.  Per fer-ho doblegaven la fulla, generalment a cops, i després l'enterraven amb el seu propietari perquè ningú més la pogués utilitzar. Per aquest motiu, és poc habitual trobar aquestes peces en bon estat, cosa que en fa augmentar el valor.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InternetPatrimoniArqueologiaPolicia Nacional
Anar al contingut