Relleu de la Resurrecció
Relleu de la Resurrecció
Saragossa

Recuperen tres relleus renaixentistes robats fa 30 anys quan volien subhastar-los

També s'han recuperat altres béns històrics, com un llibre de Galè i 250 documents del ducat d'El Infantado

Maria Sancho MartíActualitzat

Troballa històrica i per partida triple: s'han localitzat tres relleus renaixentistes de fusta policromada que van ser sostrets l'any 1989 de l'església parroquial de Santa María la Mayor d'Olvés, a Saragossa. També han trobat un llibre del filòsof grec Galè, publicat l'any 1609, que havia desaparegut de la biblioteca de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid, i 250 documents històrics que pertanyien al Señorío de la Casa de Lazcano, propietat del ducat d'El Infantado.

Tres relleus robats

La troballa més important va començar quan una casa de subhastes catalana va contactar amb un expert en art aragonès perquè estudiés uns relleus que els hi havien arribat per posar-los a la venda.

L'expert ràpidament va determinar que es tractava de tres relleus renaixentistes d'entre el 1530 i el 1532, que representen les escenes narratives de l'Epifania, l'Anunciació i la Ressurrecció de Crist.

També va reconèixer que eren tres dels cinc objectes que es van sostreure el gener del 1989 del retaule de l'església parroquial de Santa Maria la Mayor de Olvés, amb un valor de fins a 150.000 euros.

Relleu de l'Epifania
Relleu de l'Epifania (Guàrdia Civil)

Van ser traslladats de Barcelona a Calatayud per la Secció de Patrimoni Històric de la UCO, i ara es troben a disposició judicial per ser objecte d'un estudi que en determini l'estat de conservació.

La sostracció podria haver-se fet aprofitant les obres de restauració que s'estaven fent a l'església, i juntament amb aquests relleus també se'n van endur un amb l'escena de la Pentecosta i una escultura amb la imatge de Sant Joan Evangelista.

L'alerta d'una llibretera

Una de les altres troballes que s'ha fet és la del llibre de Galè, pare de la Medicina. La propietaria d'una llibreria antiga va alertar a la Guàrdia Civil que una persona estava intentant posar en venda aquest volum d'una col·lecció de quatre llibres de Galè, editats a principis del segle XVII.

El llibre tenia un segell de la Universitat Central, denominació històrica de la Universitat Complutense de Madrid, i això va fer sospitar que es tractés d'una obra de procedència il·lícita.

La Guàrdia Civil va identificar i localitzar el venedor i es va intervenir el llibre. El volum, en molt bon estat de conservació, està a disposició judicial a la biblioteca d'on va ser furtat durant la segona meitat del segle XX.

La Guàrdia Civil ha recuperat també un llibre del filòsof Galè del 1609 (Guàrdia Civil)
La Guàrdia Civil ha recuperat també un llibre del filòsof Galè, publicat el 1609 (Guàrdia Civil) (Guàrdia Civil)
 


Documents històrics a la venda online

Un anunci a internet va ser clau per trobar més de 250 documents històrics del Señorío de la Casa de Lazcano, propietat del ducat d'El Infantado. L'anunci oferia més de 50 lligalls pertanyents a aquesta casa, dels quals no se'n podia determinar una procedència lícita.

Un dels 250 documents històrics que pertanyien a la Casa Señorío de Lazcano
Un dels 250 documents històrics que pertanyien al Señorío de la Casa de Lazcano (Guàrdia Civil)

Un cop localitzats els primers 50, se'n van trobar 200 més que sí que tenen factura de compra i actualment estan dipositats als arxius històrics que els van adquirir.

Els 50 que estaven a la venda es troben a disposició judicial a l'Arxiu Històric Nacional de Madrid. El preu total dels 250 documents podria arribar als 10.000 euros.
 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArt
Anar al contingut