Recuperen tiquets de les deixalles per identificar autors d'abocaments il·legals a Lleida

La Guàrdia Urbana de Lleida utilitza mètodes ben curiosos per acabar amb la proliferació d'abocaments il·legals, una problemàtica que preocupa molt els veïns

Actualitzat

L'augment d'abocaments il·legals de particulars i empreses a la rodalia de Lleida els darrers mesos preocupa molts veïns. Estan angoixats i demanen solucions i sancions exemplars per frenar aquest incivisme. Però trobar els infractors requereix temps. Alguns ho fan per comoditat i els altres per estalviar-se diners en la gestió de residus.

Al barri dels Magraners, una zona ben comunicada i poc vigilada als afores de Lleida, s'hi han localitzat fins a sis abocaments. La Paeria ja en va netejar alguns abans de Nadal i ara torna a estar ple de sacs de runa, mobles, electrodomèstics, maletes i, fins i tot, tests d'antígens sense utilitzar.


Les pistes, als tiquets de compra

Els veïns expliquen que moltes persones descarreguen les furgonetes amb tota la tranquil·litat, com si fossin a casa seva. Una unitat especial de la Guàrdia Urbana busca indicis per identificar els autors dels abocaments.

Guarden tiquets de la compra que troben per poder anar als establiments i preguntar qui ha fet la compra. Fotografien i embossen les proves que els conduiran fins als culpables. L'any passat van resoldre disset investigacions d'un total de vint.

Guarden tiquets de la compra per poder anar als establiments i preguntar qui l'ha fet
Guarden tiquets de la compra per poder anar als establiments i preguntar qui l'ha fet (CCMA)


Nicolás Morales és el cap de la Unitat d'Investigació i Policia Administrativa i explica que es troben amb tota mena d'infractors:

"Des de persones que fan neteja a casa seva fins a establiments que tenen material i, en lloc de posar-lo al gestor de residus, els és més fàcil tirar-lo a un lloc on no es vegi."

Quan el solar és municipal, la Paeria el neteja, però quan és particular l'obligació recau sobre el propietari. En una finca al barri de Balàfia, per exemple, les deixalles s'hi acumulen des de fa temps.

Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida demanen a l'Ajuntament i a les autoritats que apliquin sancions i que es faci una actuació tan ràpida com sigui possible. Mentrestant, restes de mobles i llibres amb noms i cognoms conviuen amb muntanyes de runa i bosses amb aïllants tòxics.

 

Incivisme a la corona verda de la ciutat

L'incivisme i els abocaments augmenten a l'Horta, el pulmó verd i agrícola que envolta la ciutat. Hi ha cases aïllades en una zona molt extensa on viu poca gent. Això fa que hi siguin habituals els abocaments il·legals, les ocupacions i els robatoris. Els veïns denuncien la impunitat amb què actuen els infractors.

El regidor de l'Horta, David Melé, diu que ja estan treballant en un expedient sancionador. De fet, a l'Horta ja hi ha càmeres per evitar incidents com aquests, però Francesc Montardit, president de la Comissió de l'Horta, diu que no serveixen en aquests casos:

"Les càmeres ens donen una tranquil·litat per al tema de la delinqüència, però, quant als abocaments, no els veiem la utilitat perquè no estan enfocant cap punt d'abocaments."

Reclamen sancions exemplars, sobretot per a qui aboca materials i substàncies que perjudiquen la fauna i el medi ambient.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut