Les obres recuperades són dos dibuixos de Dalí fets el 1922 (Mossos d'Esquadra)

Recuperen dues obres de Dalí robades a Barcelona, amagades en un contenidor de mercaderies

La investigació, iniciada fa més d'un any, també ha permès desmantellar un taller de falsificacions de litografies amb clients a 12 països

La Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra ha recuperat dues obres de Salvador Dalí que havien robat en un pis del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Es tracta de dos dibuixos realitzats el 1922 per il·lustrar el llibre "Les gràcies de l'Empordà", de l'escriptor Pere Coromines, valorats en uns 300.000 euros, que ja han tornat als seus propietaris.

Els van trobar dins d'un contenidor de mercaderies que els lladres feien servir com a magatzem. Allà, entre molts altres objectes, els dos dibuixos estaven emmarcats i embolicats amb una manta.

Els dos dibuixos estaven emmarcats i embolicats amb una manta (Mossos d'Esquadra)

La denúncia es va fer fa més d'un any, el gener del 2022, i la investigació oberta aleshores va permetre identificar els autors del robatori, tres germans de 50, 53 i 55 anys, residents a Granollers, les Franqueses del Vallès i Berga.

Acusats dels delictes de pertinença a grup criminal i de robatori amb força a interior de domicili, els Mossos consideren que actuaven en zones d'alt poder adquisitiu de Barcelona i comarques com el Vallès o el Maresme.

Aprofitaven, sobretot, els caps de setmana, quan els propietaris dels pisos no hi eren i no hi havia servei de consergeria i vigilància.

Els lladres utilitzaven un contenidor de mercaderies com a magatzem (Mossos d'Esquadra)

Abans d'accedir als pisos utilitzant la palanca coneguda com a bec de lloro, els tres lladres feien una feina prèvia de vigilància i col·locació de marcadors, durant uns quants dies, per veure quan no hi havia gent.

Un cop dins, actuaven de manera selectiva per endur-se les obres d'art que els semblaven més rellevants i també possibles objectes de valor com monedes, rellotges o antiguitats.

La investigació que ha permès tornar les obres als propietaris va començar fa més d'un any (Mossos d'Esquadra)

Els Mossos els relacionen amb set robatoris comesos a Sarrià-Sant Gervasi i les localitats de Sant Cugat del Vallès, Rubí i Premià de Mar.

Els tres germans detinguts estan en llibertat amb mesures cautelars després que el jutge decretés per a ells presó preventiva.

Els dos dibuixos de Dalí els van robar en un pis del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona (Mossos d'Esquadra)

A més dels dos dibuixos de Dalí, els registres que es van fer durant la detenció van permetre recuperar cinc obres atribuïdes a Joan Miró, 55 rellotges, col·leccions de monedes de diferents països i èpoques i objectes d'or i plata, entre els quals plomes estilogràfiques i bolígrafs.

Els Mossos també han recuperat cinc obres atribuïdes a Joan Miró (Mossos d'Esquadra)

Els Mossos van detenir dues persones més, relacionades amb aquest cas, acusades del delicte de receptació, és a dir, d'ajudar a vendre el gènere robat, que estan en llibertat amb càrrecs.

Els Mossos parlen d'un "nivell d'especialització alt" dels lladres, i afegeixen que tenien "diversos canals" per donar sortida al material robat.


Desmantellat un taller de falsificació de litografies

En aquestes investigacions, la Unitat Central de Patrimoni Històric treballa de manera coordinada amb entitats com la Fundació Gala-Salvador Dalí, la Fundació Miró o Picasso Authentication. També, de vegades, amb artistes locals perjudicats, sempre per poder establir si l'obra en qüestió és original o una reproducció.

Aquesta col·laboració també va permetre determinar la falsedat de suposades litografies d'artistes com Dalí o Picasso que es venien numerades i seriades.

La venda es feia online, a través del portal Litografies.net, que es presentava com una empresa especialitzada en aquesta mena d'obres.

La investigació també ha permès desmantellar un taller de falsificació de litografies (Mossos d'Esquadra)

L'operatiu policial, iniciat a partir d'informacions obtingudes en investigacions interiors, va permetre intervenir més de 500 reproduccions i el material que s'utilitzava per fer-les. I bloquejar els comptes bancaris i immobles dels investigats.

A partir d'aquí, els Mossos han pogut identificar 19 compradors de Catalunya i Espanya i altres víctimes de l'estafa, que s'estén per dotze països d'arreu del món com Austràlia, el Canadà, Suïssa, Xile o la Xina.

Relacionat amb aquest cas només hi ha un detingut, acusat de delictes continuats d'estafa i contra la propietat intel·lectual. Està en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.


30 investigacions i 37 peces recuperades

L'any 2022, la Unitat Central de Patrimoni Històric ha tancat 30 investigacions, el 40% de les quals estan relacionades amb robatoris d'obres d'art.

La Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos ha tancat 30 operacions, el 2022 (Mossos d'Esquadra)

Aquestes actuacions han permès recuperar 37 peces que tenen un valor aproximat de 700.000 euros. Els Mossos destaquen que s'han pogut recuperar sense danys aparents.

Actualment, tenen obertes vuit investigacions, iniciades totes l'any passat.


Una pàgina web per recuperar els objectes robats

Els Mossos recorden que les joies i altres obres recuperades durant aquestes investigacions es poden consultar a la seva pàgina d'objectes recuperats.

Els Mossos exposen objectes recuperats per facilitar que els propietaris els puguin reclamar
ARXIVAT A:
PatrimoniMossos d'EsquadraPolicialArt
Anar al contingut