El reliquiari, de la primera meitat del segle XVI, fa mig metre d'alçada
El reliquiari, de la primera meitat del segle XVI, fa mig metre d'alçada

Recuperat, 40 anys després, un reliquiari de plata robat a Gandesa

La Guàrdia Civil va començar la investigació en veure la peça en un catàleg d'un museu municipal per internet

Actualitzat

El reliquiari és del segle XVI i el van robar a l'església parroquial Mare de Déu de l'Assumpció de Gandesa. La Guàrdia Civil l'ha recuperat 40 anys després de la seva desaparició.

L'operació va començar a principis d'aquest any, quan la Guàrdia Civil va veure, a través d'un catàleg de fotografies publicades per un museu municipal a internet, un reliquiari de plata semblant a un que va ser robat de l'interior de l'església parroquial de Gandesa el 1979.

Segons ha informat la Guàrdia Civil, el reliquiari que apareixia a la xarxa tenia algunes modificacions que suposadament s'havien fet perquè no pogués ser reconegut.

A partir d'aquí, la Guàrdia Civil va començar una investigació per determinar si es tractava del reliquiari sostret de la parròquia i que s'integrava al patrimoni històric espanyol.


La pista d'un antiquari

La investigació es va centrar en la recopilació i anàlisi de documentació tant d'estaments públics com privats de Barcelona, Tarragona i Castelló, però va ser determinant la documentació aportada per un antiquari de les comarques de Barcelona, que disposava d'una nota manuscrita on figurava que el reliquiari havia estat adquirit per un particular el 1979 per un milió i mig de pessetes, uns 9.000 euros.

Aquesta peça va formar part durant anys d'una col·lecció privada de més de dues mil peces. El propietari, ja mort, va donar-la a un museu municipal.

Finalment, després de més de mig any d'investigació i amb la col·laboració d'un pèrit del Departament de Cultura de la Generalitat, es va poder concloure que el reliquiari que s'exposava al museu era el que va ser sostret de l'església parroquial de Gandesa.


Gran valor històric, artístic i econòmic

Es tracta d'un reliquiari ostensori de plata, de 50 centímetres d'altura, d'estil plateresc, datat a la primera meitat del segle XVI i de gran valor històric, artístic i econòmic.

Les investigacions no han apreciat "mala fe per part dels responsables de la fundació que gestiona el museu, ja que els intermediaris sempre havien ocultat la procedència de l'obra, fins i tot li havien practicat algunes modificacions perquè la peça no fos relacionada amb la que va ser robada".

Les diligències instruïdes van ser lliurades al jutjat d'instrucció únic de Gandesa i l'obra d'art recuperada continua al museu on s'exposa, fins que el jutge resolgui el seu destí final.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut